Paco Arco

El Casal es va omplir per acomiadar el seu històric responsable, Paco Arco. Foto: Ajuntament

A finals del 1995, el Paco Arco es feia càrrec del restaurant del Casal de Tiana. Pràcticament 28 anys després s’acomiadava de la seva feina durant un acte celebrat el passat cap de setmana acompanyat de molts veïns i clients. Un fet que per ell, tal com explica a Línia Nord, és un “orgull”. Ho veu, afegeix, com “el premi a la feina feta”.

Tianenc d’adopció, va arribar al poble per viure-hi el 1984. “La meva dona vivia a Montcada i jo a Badalona, ciutat a la qual van emigrar els meus pares. Per Tiana vaig passar-hi molt fent pràctiques de conduir i ja m’havia agradat”, explica Arco.

Des dels 17 anys Arco es va dedicar a la restauració, com a ajudant de cambrer, treballant en una taverna i fins i tot en una discoteca tenint a càrrec seu grups grans de persones. L’oportunitat del casino de Tiana li va sorgir gràcies a un veí, que va ser qui li va proposar que gestionés el Casal. “Em va animar perquè coneixia la meva experiència. Jo sabia que seria sacrificat, però estava acostumat a aquest ritme de feina”, relata satisfet.

Una feina amb “encant”

“El Casal és el punt més cèntric i amb més història de Tiana”, assegura Arco, que per ell va ser un repte engegar aquesta etapa professional en un punt de referència del municipi. Alhora, però, va trobar un lloc ideal. “Tiana és un poble amb encant i treballar aquí era molt diferent que a altres llocs. Visc a 400 metres de la feina, tothom et saluda… No té res a veure amb quan treballava a Barcelona”, afirma.

Arribar a ser un referent al poble per la seva tasca, però, no va ser fàcil. Per ell, jubilar-se i estar satisfet és producte de diversos factors com la calma, la paciència i la capacitat per adaptar-se. “Per arribar al punt que tothom et conegui com el Paco hi ha un procés llarg d’anar fent-me el meu lloc. Durant els anys ens hem hagut d’adaptar als nous temps. Les noves generacions tenen diferents maneres de veure les coses i la restauració no és una excepció”, assegura Arco, que afegeix que sempre ha cuidat el client.

Temps per viure

A punt de fer 66 anys, Paco Arco assegura que ja ha arribat l’hora de jubilar-se. A principis d’any, diu, ja s’ho havia plantejat. Ara dedicarà el temps a la seva família, amb qui ha pogut fer coses “puntualment” i a l’esport, una afició que era difícil de compaginar amb la feina. El seu vincle amb la restauració potser no s’acabarà aquí, ja que ha rebut propostes per assessorar negocis, cosa que “no descarta”. “Trobaré a faltar sobretot el contacte amb la gent. Però la vida són etapes i ara em toca començar-ne una altra”, conclou.