Infografia: Albert Baldó

El segon any d’aplicació de l’ordenança de civisme de Badalona, el primer complet, es tanca amb més d’un miler de multes incoades per part dels agents de la Guàrdia Urbana.

El que més ha multat la policia municipal ha estat el consum d’alcohol a la via pública, el ‘botellón’, amb un total de 452 actes aixecades, seguit d’orinar al carrer amb un total de 190 multes i un dels àmbits estrella de l’ordenança de civisme que ha de garantir la bona convivència entre veïns: les molèsties dins dels immobles que s’ha saldat amb 163 multes.

Tot i així, el paradigma de l’ordenança de civisme: les caques de gos ha estat una de les infraccions menys multades. La policia només ha imposat 9 sancions durant tot aquest any. I és que els agents s’enfronten a la dificultat d’enxampar infraganti el propietari del gos que no recull al moment el seu excrement.

NO ES COBREN

De moment, l’àrea de Tresoreria de l’Ajuntament de Badalona només ha aconseguit cobrar 23 multes, de les 729 tramitades. I és que la defensa inicial que havia fet el govern municipal en assegurar que l’ordenança no és recaptatòria, precisament, es confirma en les dades. Unes dades que també poden posar en dubte l’eficàcia en alguns casos de l’ordenança i l’enorme dificultat amb la que es troba l’administració per poder complir la normativa de convivència en un municipi, com és Badalona.

TREBALLS PER LA COMUNITAT

Durant aquest any, 44 persones, la majoria menors d’edat, han optat per saldar la seva multa fent treballs per la comunitat, i han sumat 955 hores de feina en tasques de pintura, jardineria i també de suport a l’entitat Voluntaris Badalona. Aquestes 44 persones havien provocat danys per un valor de 14.795 euros en destrosses al mobiliari urbà.