Una imatge de l’interior del Bloc Venus, molt degradat. Foto: Línia Nord

Vist des de fora sembla un rusc. Un cop a dins, una cova en runes. El Bloc Venus continua dempeus al barri de La Mina, tot i que el Pla de Reforma Especial Interior (PERI) iniciat el 2002 establia que la seva estructura havia d’anar a terra i en el seu lloc s’havien de construir-hi equipaments. Un enderroc que s’ha convertit en una de les principals reclamacions del barri, compartida pels veïns de l’edifici, l’Associació de Veïns de la Mina i la Plataforma d’Entitats Veïnals.

Més enllà del compliment del pla urbanístic que l’enderrocament suposaria, entitats i veïns consideren que també comportaria un primer pas per a la transformació social al barri. “Això, més que en un edifici, s’ha convertit en una acumulació de barraques, una a sobre de l’altra”, comenta la veïna del bloc i representant dels veïns, Paqui Jiménez, fent referència a l’origen barraquista de molts veïns de La Mina.

Només posant un peu en una de les porteries que formen el bloc ja es veu que Jiménez no va desencaminada. Plafons despresos, brutícia escampada per tot arreu, bústies totalment destrossades i instal·lacions elèctriques al descobert. “Encara no ha pres mal ningú perquè Déu no ha volgut”, argumenta un veí del bloc, recordant el tros de sostre que es va desprendre d’una porteria el 31 de juliol de 2013. Altres veïns diuen que la presència de rates és habitual i que “a les barraques es vivia millor”.

“MÀFIES”
En el seu moment, l’Ajuntament va oferir als habitants de l’edifici abandonar els seus immobles a canvi d’abonar 30.000 euros per ser reallotjats en algun altre punt del barri. Tot i que la majoria no ho van acceptar, algunes famílies van optar per fugir.

Ara, aquests pisos buits estan segellats amb portes metàl·liques i vigilats perquè ningú els ocupi. Totes aquestes portes llueixen la inscripció “Control Los Manolos-Tió Cristina” i, quan els veïns hi passen per davant, abaixen la veu i diuen que “són la màfia”. I és que Los Manolos és el nom d’un dels clans més coneguts del barri, amb diverses detencions per tràfic de drogues al seu historial i que també es dediquen a fer tasques de vigilància en diverses obres que es duen a terme al barri.

PRECARIETAT, TAMBÉ SOCIAL
La precarietat no només afecta les parets del bloc Venus, sinó també el nivell econòmic i la inclusió social dels seus veïns. Un estudi recent a càrrec del Consorci de La Mina assenyala que a finals de l’any passat només 31 dels ocupants del bloc eren propietaris del seu immoble, que només 8 persones treballen amb contracte, que hi ha 20 famílies que no reben cap ingrés econòmic i que hi habiten 22 persones amb algun grau de discapacitat. “Qui tenia possibilitats econòmiques per fugir del bloc ja ho ha fet”, assenyala el portaveu de la plataforma d’entitats del barri, Josep Maria Monferrer, recentment premiat per la seva tasca social.

L’activista considera que l’abandó de Venus és el millor exemple del pobre resultat obtingut per l’ambiciós pal de transformació social plantejat al barri pel Consorci de La Mina, que apostava per l’ocupació, l’educació i l’habitatge social com a pals de paller. Una voluntat de transformació social que va desaparèixer, segons Monferrer, després de la celebració del Fòrum de les Cultures. “Va ser l’eina amb la qual es va encobrir un projecte urbanístic especulatiu com a procés de transformació social”, assegura Monferrer. Des de llavors, la drogaddicció ha estat una constant al barri, com ho demostra que al llarg de l’any 2014 es van recollir als carrers de La Mina més de 34.000 xeringues utilitzades, segons dades de la Taula de Drogues del barri.

DENÚNCIA AL CONSORCI
Els veïns de Venus no estan de braços plegats davant la degradació de l’edifici. De fet, ja han presentat un requeriment al Consorci de La Mina perquè faci efectiu l’enderroc de l’edifici. Si un cop passat el termini perquè el Consorci ofereixi resposta, cap a finals de febrer, l’ens no s’ha pronunciat, asseguren que emprendran la via del contenciós administratiu.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram