La mostra Baetulona, instal·lada a la plaça de l’Assemblea de Catalunya. Mariona Sanz

Cada 24 de novembre es commemora el “Dia Europeu del Bestiari Festiu”, i és per aquest motiu que el passat dissabte va tenir lloc a la Rambla una gran trobada de colles de municipis de diversos indrets de l’àmbit lingüístic i cultural català amb una sèrie de tradicions on l’element comú és el bestiari i la cultura del foc. Donar-los a conèixer a nivell europeu era un dels grans objectius d’aquesta Mostra de Bèsties de Foc del Mediterrani, que s’ha enmarcat dins els actes de la Capital de Cultura Catalana.

Tot i que el programa previst inicialment es va veure una mica alterat per culpa del temps, que no acompanyava, cap a les 13h va parar de ploure i es van poder desenvolupar les diferents activitats: per començar, les tretze bèsties que integraven la Mostra es van exposar a la Rambla per tal que tots els passejants les poguessin admirar. Aquest lloc tan emblemàtic de la nostra ciutat feia goig amb aquest compendi de bestiari tan variat: s’hi podia trobar des d’un cavallet de mar a un pollastre, passant per una mulassa, una arpella o un peix. Badalona va estar representada pel drac Fumera i la víbria Trempada, portada íntegrament per les dones de la colla Badalona Bèsties de Foc.

A mitja tarda els grups de tabalers de totes les colles van baixar pel carrer del Mar animant la gent amb una batucada improvisada. A les 18 h. les bèsties van enfilar el carrer del Carme, des d’on van anar pujant fins al carrer del Temple, tot foc i guspires, donant un aspecte molt singular als carrers de baix a mar, sota l’atenta mirada de les moltes persones que es van acostar a veure l’espectacle. L’encesa final conjunta de totes les bèsties va precedir l’acte institucional a la plaça Font i Cussó, amb parlaments de diverses personalitats del món del Bestiari Català i del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Badalona (Mateu Chalmeta). Després es van lliurar obsequis a totes les colles participants i va tenir lloc un concert de música tradicional i una botifarrada popular. La jornada va ser un èxit de participació, que encara té més mèrit si es té en compte que no feia dia de sortir de casa.