La comarca ha mantingut una mobilització permanent. Foto: Línia Nord

Diumenge Catalunya té una cita amb les urnes i el Barcelonès Nord vol arribar fins al final en el camí iniciat per ajuntaments, entitats sobiranistes, moviments socials i societat civil en defensa de l’exercici del dret d’autodeterminació de Catalunya.

La comarca ha volgut deixat enrere tòpics i clixés, així com les previsions dels qui deien que un territori com aquest, on l’independentisme no és majoritari, restaria indiferent davant la convocatòria de diumenge. El Barcelonès Nord ha mantingut una mobilització gairebé permanent en les darreres setmanes, sobretot arran de la repressió desplegada per l’estat a Catalunya. Una mobilització que en els darrers dies ha posat més l’accent en el dret a vot i la llibertat d’expressió que en la independència, i que en el cas de Badalona i Montgat ha trobat resposta als ajuntaments, que cediran locals municipals a la Generalitat. A Santa Coloma, Sant Adrià i Tiana, en canvi, els consistoris han preferit no fer-ho, al·legant que obrir-los seria il·legal.

Sigui com sigui, quan falten tres dies, els veïns encara no saben què es trobaran diumenge quan vagin a votar, després que la Fiscalia, primer, i el TSJC, després, hagin ordenat als Mossos precintar els col·legis electorals. Potser avui mateix ja hi ha resposta, després de la reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya convocada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, a la qual també assistirà el ministeri de l’Interior.

PACTES LOCALS
Amb la voluntat d’anticipar-se a un eventual bloqueig dels col·legis, el Pacte Local pel Referèndum de Badalona ha fet una crida a presentar-se davant dels punts de votació diumenge a les set del matí, dues hores abans que obrin. En aquest sentit, els Mossos ja han advertit que preveuen alteracions en l’ordre públic si es precinten col·legis.

Fins ara, la resposta ciutadana a la repressió impulsada per l’estat a la comarca ha estat pacífica. Els registres, identificacions i confiscacions de material han aixecat protestes però no han provocat incidents. La voluntat del món sobiranista és que aquesta resposta es mantingui.

ELS ESTUDIANTS, EN MARXA
Un dels últims col·lectius a sumar-se a la defensa del referèndum ha estat el dels estudiants. Ahir, centenars d’alumnes de secundària de la comarca van secundar la convocatòria de vaga del Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC). “Qui lidera aquest procés de ruptura és el poble als carrers i, en concret, el jovent i les estudiants com a moviment clau en la construcció d’un nou model de país i sistema educatiu propi”, diuen des del sindicat.

En un moment en què la campanya pel No a la independència és inexistent, al Barcelonès Nord la campanya pel Sí ha quedat en un segon pla arran de la repressió de l’estat –repressió criticada també pel Síndic Defensor de Badalona, Armand Soler, el Defensor de la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet, Carlos Villagrasa, i l’exdefensor d’aquesta ciutat, Fernando Oteros–, deixant bona part del protagonisme a la simple defensa del referèndum.

Tot i això, el discurs a favor del Sí s’ha emès des de diferents fronts. Mentre que Òmnium s’ha centrat en la defensa de l’1-O, l’Assemblea Nacional Catalana s’ha bolcat per convèncer els indecisos. D’altra banda, els partits i moviments d’esquerres de la comarca han apostat per convèncer una base social votant d’esquerres però que, en alguns casos, veu l’independentisme amb recel. Una campanya que s’ha conduït des del col·lectiu República des de Baix, impulsat per regidors de Guanyem Badalona en Comú, Som Gramenet o Sant Adrià en Comú.

Tot està a punt, doncs, perquè el poble decideixi. L’estat, però, no ho posarà gens fàcil.

 

Téllez (Guanyem) retorna
material requisat a Òmnium

Entre les accions repressives protagonitzades per cossos policials a la comarca des que el Tribunal Constitucional va suspendre la Llei del Referèndum, dilluns el regidor de Guanyem Badalona en Comú (GBeC), Jose Téllez, va tornar a militants d’Òmnium cartells que els havia requisat la Guàrdia Urbana.

Segons va avançar El Periódico, els fets van tenir lloc a dos quarts de dotze de la nit. Després de demanar als agents que retornessin el material requisat, Téllez va dir-los que els agafaria ell mateix del cotxe patrulla. I així va ser.

Alguns sindicats policials com el SFP o el PSU han criticat la decisió de Téllez, qualificant-la com a “ingerència” en la tasca policial, i avancen que fins i tot estudien presentar una denúncia contra el regidor. Per la seva banda, Téllez i el govern municipal argumenten que discrepen de l’ordre que la Fiscalia va donar als cossos policials per requisar material relacionat amb el referèndum.

Al seu entendre, la suspensió de la Llei del Referèndum per part del Tribunal Constitucional no empara la retirada de propaganda política. Un parer compartit pel Col·legi d’Advocats de Barcelona.

EL PP RETIRA UNA PANCARTA
A banda de la Guàrdia Urbana, el PP també ha procedit a retirar material propagandístic referent a la campanya pel Sí al referèndum. Ahir el president del grup municipal del PP, Juan Fernández, va compartir al seu compte de Twitter un vídeo on se’l pot veure al costat del regidor Daniel Gracia, mentre aquest retira una pancarta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) penjada a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà de la Plaça de la Vila. A la pancarta s’hi podia llegir: Sí. Hola República. “Els de la CUP no ens acoquinaran”, deia Fernández.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram