Més enllà del debat obert sobre la investidura del pròxim president de la Generalitat, els resultats del 27S també han generat reaccions a nivell municipal. A Badalona, la patacada d’Albiol ha centrat bona part de les atencions, tant per part del Partit Popular com del govern municipal. Tot i reconèixer que a nivell nacional el PP no ha obtingut els resultats esperats, el portaveu dels populars a Badalona, Juan Fernández, relativitza la derrota d’Albiol a la ciutat. “Per primera vegada hem estat segona força en unes eleccions al Parlament i hem aconseguit més de 20.000 vots”, afirma. Una opinió radicalment contraposada a la de l’alcaldessa, Dolors Sabater. “Albiol havia plantejat un doble plebiscit per revalidar la majoria local i ha perdut”, assegura la batllessa.

D’altra banda, tot i que l’independentisme només va obtenir el 30% dels vots a Badalona, la victòria de Junts pel Sí ha disparat l’optimisme. “Si una fórmula política com Junts pel Sí es presentés a les municipals, aglutinaria i multiplicaria la presència del sobiranisme al conjunt de l’àrea metropolitana”, assegura el regidor convergent Ferran Falcó.

“ANEM ENDAVANT”
Per altra banda, i malgrat que el sobiranisme no ha arribat al 20% a Santa Coloma, la secció local de l’ANC valora positivament els resultats. “Les candidatures independentistes han obtingut més vots que els que van rebre CiU, ERC i la CUP el 2012. Anem endavant”, afirma la coordinadora local de l’ANC, Gemma Dalmau.

Per la seva banda, l’alcaldessa, Núria Parlon, valora positivament la victòria del PSC però lamenta el tarannà de la campanya. “No s’ha parlat dels temes que realment marquen l’agenda municipal, com per exemple del deute de la Generalitat amb els consistoris”, lamenta la batllessa.

VOT DE PRÉSTEC
D’altra banda, si Ciutadans ha pogut triplicar el seu nombre d’escons és pel resultat que ha obtingut a municipis com Sant Adrià. Ara bé, els responsables del partit defugen l’eufòria. “Som conscients que hi ha una part dels vots que són de préstec”, afirma el regidor de la formació al consistori, Pedro Sánchez. “Si aquestes eleccions no s’haguessin plantejat com un plebiscit potser molta gent no ens hauria votat”, afegeix. De tota manera, Sánchez vol aprofitar per consolidar aquests resultats i fidelitzar el vot de cara a les pròximes eleccions municipals.

En aquest sentit, el PSC, que ha perdut en un dels seus feus més consolidats, atribueix la derrota a la polarització. “La sobreexposició de banderes independentistes ha provocat la reacció de molta gent, que ha votat Ciutadans”, argumenta l’alcalde socialista, Joan Callau. A més, el batlle treu pit i diu que el PSC ha resistit, malgrat aquesta polarització. “Hem aguantat gràcies a la definició del nostre missatge i, a més, Miquel Iceta s’ha consolidat com a líder del partit”, assegura.

Cassolada en defensa de Mas

La comarca va respondre de manera desigual a la convocatòria de cassolada de suport al president Artur Mas, l’exvicepresidenta Joana Ortega i l’exconsellera Irene Rigau després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) els hagi imputat per l’organització del procés participatiu del 9N.

A Badalona, sobretot al centre i al barri de Casagemes, es va sentir el repic de cassoles a partir de les deu de la nit. A Montgat i Tiana la convocatòria també va tenir seguiment, mentre que a Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs la resposta va ser pràcticament nul·la.

La ressaca electoral del 27S ha estat marcada per la imputació de Mas, a qui el tribunal ha citat el 15 d’octubre per interrogar-lo. La citació arriba després que a finals del 2014 el tribunal admetés diverses querelles per la celebració del 9N, entre les quals n’hi havia una de la Fiscalia. El ministeri fiscal considerava que la celebració del procés participatiu constituïa una desobediència cap al Tribunal Constitucional. D’altra banda, Ortega i Rigau aniran a declarar el 13 d’octubre.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram