Tres Xemeneies

El Pla Director Urbanístic va aprovar-se definitivament el 7 de març. Foto: ACN

Ecologistes en Acció ha presentat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya un recurs contenciós administratiu en contra del Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies que va aprovar-se el passat 7 de març. Ho ha fet amb el suport de les 44 entitats que formen l’Entesa per un gran parc litoral al Besòs.

“Les entitats ecologistes i veïnals ens oposem a la creació d’un macrobarri de gairebé 1.800 habitatges en primera línia de mar, en una zona inundable a la desembocadura del riu Besòs i sense cap concreció d’equipaments socials, sanitaris o educatius per als prop de 5.000 nous veïns”, ha expressat en un comunicat.

“No respon a les necessitats del territori”

L’Entesa i Ecologistes en Acció consideren que el planejament urbanístic aprovat no respon a les necessitats socials del territori i va en sentit oposat a les recomanacions del Consell Assessor pel Desenvolupament Sostenible, a la situació d’emergència climàtica i als objectius del Conservatori del Litoral que alerten de la necessitat de desurbanitzar la costa.

“La construcció d’habitatges en aquesta zona, malgrat que alguns d’ells siguin de protecció oficial, no respon a la necessitat de facilitar l’accés a l’habitatge, sinó a la de generar plusvàlues que paguin la urbanització i que proporcionin uns beneficis obscens als propietaris del sòl: Endesa, Santander i l’AMB” han criticat.

Alhora, ha lamentat que el Govern intenti vestir un projecte urbanístic “amb la promesa d’un ‘Hub audiovisual’ i del ‘Catalunya Media City’ sense concreció ni pressupost assignat”. També ha afegit que suposarà una “inacceptable intervenció en el conjunt patrimonial de la central tèrmica”.

“Aposta de país”

Amb l’aprovació del PDU per part de la Comissió de Territori del Govern,  l’executiu català va indicar que les Tres Xemeneies esdevindrà un nou barri “sostenible”, amb usos diversos i dominat per l’espai públic. Segons els càlculs de la Generalitat, prop del 80% de la superfície es destinarà a equipaments comunitaris, carrers, places i un gran parc urbà d’unes 10 hectàrees que actuarà com a espai de transició entre el litoral i el front edificat.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, que visitava les Tres Xemeneies el passat 31 de marc, va assegurar que es tracta d’una de les grans apostes del país i que el hub audiovisual ha de ser el motor del canvi de la zona del Besòs. Ha afegit que aquest serà “el hub audiovisual més important d’Europa” perquè atraurà talent, inversions i tindrà un gran impacte en la indústria audiovisual i dels videojocs a Catalunya.