Germans Trias Tuberculosi

Isabel Nogueira, Pere-Joan Cardona i Jordi Bechini, investigadors de l’Hospital Germans Trias. Foto: HGTP

Els serveis de Microbiologia i de Radiodiagnòstic de l’Hospital Germans Trias de Badalona descriuen, per primera vegada al món, un mecanisme d’actuació de la tuberculosi que es converteix un nou marcador predictiu de la malaltia. Els investigadors asseguren que la descoberta pot contribuir a accelerar el disseny d’una vacuna que eviti la progressió de la malaltia.

Es tracta d’un descobriment de gran importància, tenint en compte que l’Hospital Germans Trias fa 25 anys que estudia la progressió de la infecció a la malaltia, que és la gran incògnita. De fet, només el 10% de les persones infectades amb el bacil que causa la tuberculosi acaba desenvolupant-la.

Descobriment clau per acabar amb la malaltia

A grans trets, el que identifica aquesta investigació és un patró: “Hi ha un punt crític, en què la infecció degenera en malaltia, en què passem d’una lesió d’un mil·límetre a una d’un centímetre. A més, això succeeix ràpidament, en qüestió de 15 dies, el que qüestiona molt la idea que teníem de la tuberculosi com a malaltia que es genera lentament”, explica Pere-Joan Cardona especialista i investigador en Microbiologia i Parasitologia de l’Hospital.

Pel que fa al tractament de la malaltia, el grup d’investigació assegura que el resultat de la investigació obren un nou escenari: “La confirmació d’aquesta hipòtesi aporta un nou paràmetre per al disseny de noves vacunes, que impedirien la generació d’aquestes lesions filles i, conseqüentment, evitarien la malaltia”, afegeix Cardona.

La tuberculosi afecta 10 milions de persones cada any al món, unes 4.000 a Espanya i 1.000 a Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram