Una vintena de persones van protagonitzar la jornada participativa impulsada per Des de la Mina. Foto: Des de la Mina

Divendres 6 de maig. Passen pocs minuts de les 9 del matí i la Biblioteca Font de la Mina comença a rebre els primers assistents a l’Espai L, una iniciativa participativa impulsada pel projecte de dinamització comunitària Des de la Mina, que se celebra un cop l’any.

Aquesta vegada, el tema escollit va ser el mercat de la droga al barri. “La droga és un model de vida a la Mina”, explica l’educador social i integrant de Des de la Mina, David Picó, que assenyala com la venda d’estupefaents ha acabat afectant, d’una manera o altra, la majoria de veïns. En aquest sentit, la magnitud de la situació fa que la realitat sobre el mercat de la droga s’hagi d’abordar pas a pas. “De moment volem posar el tema sobre la taula”, explica Picó.

PERFILS TÈCNICS
Precisament, l’Espai L organitzat el 6 de maig va servir per recollir opinions i experiències de persones que tenen contacte o treballen amb drogodependents, professionals sanitaris, tècnics de serveis socials, educadors socials o representants d’entitats. “Vam reunir un grup de 26 persones molt transversal, d’un perfil tècnic”, diu Picó, que reconeix la poca assistència de veïns del barri.

Tot i això, Picó explica que el principal objectiu de la jornada participativa era recollir idees de professionals amb experiència a l’hora de pal·liar els problemes derivats del tràfic i el consum de substàncies estupefaents. Ara bé, Des de la Mina també ha impulsat una altra iniciativa per conèixer de primera mà l’opinió que els veïns tenen sobre la qüestió. Concretament, els responsables del projecte han realitzat enquestes porta a porta i analitzaran els resultats conjuntament amb la Plataforma d’Entitats Veïnals. “Ha estat difícil fer les enquestes. Ens ha costat molt arribar a certs sectors”, confessa Picó.

PASSAR A L’ACCIÓ
Un cop s’ha celebrat la jornada participativa i s’han realitzat les enquestes, ara Des de la Mina se centra en l’anàlisi de les conclusions obtingudes. Un procés que, segons asseguren els seus responsables, inclou la transmissió d’aquesta informació a les administracions públiques, per exemple, a través de la Taula de Drogues de la Mina. “La taula té un funcionament més aviat informatiu i cal passar a l’àmbit propositiu”, defensa Picó.

En aquest sentit, durant la jornada participativa de l’Espai L, els assistents van fer diverses aportacions per abordar els problemes causats pel mercat de la droga, a través de diverses taules de debat i l’elaboració de mapes conceptuals. Tot i que van sorgir multitud d’idees, la majoria tenien com a denominador comú l’empoderament de les persones drogodependents i del seu entorn, amb la voluntat d’allunyar-se de l’assistencialisme actual.

Evidentment, es tracta d’un repte majúscul, i potser per això molts participants van assenyalar l’escola com el primer lloc on cal treballar la realitat del mercat de la droga. “Molts nens es pregunten per què han d’estudiar, si venent droga es poden guanyar la vida”, explica Picó.

Lògicament, les institucions també tenen molt a dir en aquest context, ja sigui proporcionant espais sanitaris adequats perquè els drogodependents hi consumeixin o implicant els veïns del barri en la presa de decisions. Per això, Des de la Mina vol treballar conjuntament amb tots els actors implicats en la lluita contra el mercat de la droga, com la policia o els departaments de Serveis Socials.

Sigui com sigui, Des de la Mina ja ha posat el problema sobre la taula, però el camí per recórrer és molt llarg. “Topem amb una maquinària potent i que genera moltes pors”, considera Picó. “Tenim clar que el mercat de la droga guanya quan hi ha silencis”.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram