La plataforma en defensa de Can Zam també rebutja la Pinta Verda. Foto: Arxiu

Front comú per demanar un canvi de model urbanístic a la ciutat. SOM Gramenet, Gent d’Esquerres-ICV-EUiA (GE) i la Plataforma en Defensa de la Serralada de Marina i Can Zam -de la qual formen part les dues formacions polítiques- demanen a l’Ajuntament un nou pla urbanístic global de la ciutat elaborat a partir d’un procés participatiu.

La demanda coincideix amb l’obertura del període d’al·legacions del pla urbanístic de la Pinta Verda. A més, en el darrer Ple es va aprovar una modificació puntual del Pla General Metropolità (PGM) que afecta els carrers Narcís Monturiol i Vistalegre i que tant SOM com Gent d’Esquerres consideren que no hauria d’estar inclosa a la Pinta Verda. En aquest sentit, la regidora del GE Alexandra Sevilla qualifica aquest pla urbanístic de “calaix de sastre”. Una opinió compartida per SOM. La seva regidora Patricia Lafuente expressa el rebuig del grup municipal a unes modificacions puntuals que, segons diuen, no se sotmeten a cap procés de participació ciutadana.

L’ESPERIT DEL 1978
En contraposició a les modificacions concretes del PGM, SOM, GE i la plataforma demanen recuperar l’esperit del Pla Popular del 1978, que va establir les bases del model urbanístic de la ciutat. “Tenim una ciutat amb molta densitat i on hi falten equipaments i zones verdes”, considera Lafuente. “Cal retirar el pla de la Pinta Verda i abordar de nou el futur de zones de la ciutat que no generen consens”, reclama Sevilla.

A banda, les veus que reclamen un nou pla urbanístic defensen aquesta opció com la millor via de planificar estratègicament el futur de la ciutat, de definir els usos de diversos espais buits i de redefinir l’oferta de serveis públics. “Cal que els veïns se sentin seva la planificació del futur de la ciutat”, conclou Sevilla.

L’AJUNTAMENT RESPON
Per la seva banda, sembla que l’Ajuntament no cedirà a les demandes dels dos grups de l’oposició i la plataforma. “El projecte global de ciutat ja està fet”, defensa el regidor d’Urbanisme, Jordi Mas, que considera que el pla urbanístic de la Pinta Verda, el pla de Mobilitat o la iniciativa Renovem els barris ja exerceixen aquesta funció.

Mas considera que reclamar un nou pla urbanístic global com el realitzat el 1978 és fer plantejaments “desfasats”. “En aquella època encara no hi havia institucions públiques representatives, però ara sí”, argumenta el regidor. Segons Mas, el consistori ha de treballar a partir de plans sectorials, com el de millora de la qualitat de l’aire o el de mobilitat, i la coordinació entre aquests. “Nosaltres ja estem treballant així amb l’objectiu d’aconseguir una millora medioambiental o la reducció del trànsit de vehicles privats a la ciutat”, defensa Mas.

En aquest sentit, el regidor d’Urbanisme rebutja les crítiques per aprovar modificacions puntuals, com la del carrer Vistalegre. “S’inclou a la Pinta Verda per raons tècniques habituals”, explica. “Ells acaben d’entrar i són els primers plans urbanístics que veuen”, conclou.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram