dimoni

Imatge del dimoni plantat. Foto: Línia Nord

El dimoni d’enguany, anomenant Sense Fum, és un disseny que simbolitza una denúncia en contra de la contaminació. Com cada any des de 1999, el disseny del dimoni, que es caracteritza per tenir una temàtica crítica, s’escull en el Premi de Disseny del Dimoni, anomenat Cremal Tu!. La il·lustradora i dissenyadora gràfica Àgata Gil ha estat enguany la guanyadora i, per tant, l’artífex de l’aparença del dimoni. A més, és la segona vegada que la badalonina guanya el concurs. Concretament, la figura de la present edició llueix amb molts cotxes al voltant fent referència a la Zona de Baixes Emissions, que està previst que entri en vigor a la ciutat aquest 2023.“Pot tenir dues interpretacions, un dimoni enfadat amb la mesura de la ZBE que envia més cotxes a la ciutat o un dimoni emportant-se els cotxes que no compleixen la normativa”, explica l’autora.

Plantat des del dia 30

A diferència de l’any passat, que hi va haver alguna complicació amb els terminis, el dimoni va començar a plantar-se abans de la data prevista, que era el dia 1 de maig. A partir del primer dia ja es podien deixar els dimoniets a peus del dimoni que molts veïns de Badalona, escoles i entitats elaboren cada any. També els més menuts que ja van deixant de banda el xumet poden seguir amb la tradició i portar-lo perquè cremi amb el dimoni. La cremada serà el dia 10 de maig a la platja dels pescadors.

Construcció del dimoni

El badaloní Ramon de los Heros, dibuixant i artista plàstic, és el responsable de donar vida al dimoni des de fa molts anys.

“Ha estat un dimoni senzill de construir i amb una estructura semblant al del 2012”

Amb gairebé una vintena de dimonis a les seves espatlles, per ell fer el dimoni és una experiència que sempre ha reconegut que farà “mentre el deixin” perquè és el seu “llaç amb la ciutat”. Línia Nord ha visitat el seu taller per conèixer els detalls del procés creatiu del dimoni i parlar amb el seu creador. El Sense Fum, explica, ha estat un dimoni fàcil de fer per les seves característiques. De 14 metres d’alçada, és semblant, diu, al del 2012, anomenat el Dimoni que somiava amb un llumí, de Ramon Carreté. “Com que és una estructura en forma cònica, no és el mateix que si surten cames i altres figures del cos que compliquen la construcció. Ha estat relativament senzill”, diu de los Heros.

El transport, un obstacle

El principal problema al qual s’enfronta l’equip és el de treure i transportar la figura. “Hem de calcular molt bé com partim les peces per treure-les del taller i que entrin al camió”, afirma. Afegeix que el canvi d’ubicació que va produir-se el 2021 els ha influït en la planificació. Anteriorment, quan estaven a Badalona, “era tot més fàcil”, explica de los Heros. Actualment han passat de transportar i muntar el dimoni en dos dies a dedicar un dia sencer al transport, en el qual han de fer molts viatges, i plantar-lo els dos dies següents.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram