La Policia Nacional deté un individu en una operació recent. Arxiu

Una cèl·lula islamista desarticulada la matinada de dimarts a dimecres a Barcelona i Badalona hauria facilitat un dels passaports que van fer servir els autors dels atemptats terroristes a Bombai el 2008. En total, la policia espanyola ha detingut 9 persones (2 d’elles eren només companys de pis i, en principi, es descarta una implicació directe amb el cas) per ordre de l’Audiència Nacional. L’operació que és a escala internacional s’ha saldat amb unes altres tres detencions més a Tailàndia, on des de Bangkok dirigien una estructura establerta a la comarca del Barcelonès.

Les detencions, a persones de nacionalitat pakistanesa i nigeriana, es van produir el vespre de dimarts al carrer de la Cera del barri del Raval de Barcelona i al carrer de Santa Joana de l’Estonnac de Badalona. Concretament, allà van detenir a Mo­- hammad Saddique Khan Be­gum, de 42 anys.

En els domicilis dels arrestats en els quals s’ha incautat diversa documentació entre la qual figuren enviaments de passaports a Tailàndia, nou documents ja preparats per a la seva remissió a aquest país, un altre més de falsificat, un ordinador i discos durs. També s’han intervingut diverses eines de comunicació com ara 50 telèfons mòbils i targetes SIM, feixos de diners en euros, dòlars i lliures, i carpetes, llibretes i escrits amb anotacions relacionades amb la investigació.

ROBATORIS A TURISTES

Segons informa el Ministeri de l’Interior, la cèl·lula desmantellada robava els a Barcelona a turistes que complien els requisits d’edat o nacionalitat marcats per l’anomenat “Front Islàmic Mundial. Posteriorment, enviaven els documents robats a Tailàndia on es falsificaven per ser entregats després a grups terroristes relacionats amb Al-Qaida, com “Laskar e Taiba” (LeT) o Els Tigres per a l’Alliberament de la Terra Tàmil (LTTE).

El LeT (Exèrcit de la Puresa) és una de les organitzacions terroristes més grans i més ben organitzades que lluiten per la independència o annexió a Pakistan de tota la regió de Caixmir, actualment dividida. A aquest grup se li atribueixen els atemptats de Bombai que, el novembre del 2008, van provocar 106 morts i 300 ferits en un dels atacs més sagnants de l’orga-nització a la zona.

VEÏNS ABSENTS

A Primera hora del matí de dimecres els veïns del carrer Santa Joana de l’Estonnac xerraven distesament sobre l’operació viscuda al barri de Sant Roc hores abans. Comentaven què havien vist la nit abans: Mossos d’Esquadra detenint a “gitanos romanesos”. La veritat és que curiosament l’operació la va realitzar agents de la policia nacional espanyola (encaputxats) i el detingut era d’origen pakistanès, per tant, les seves pesquisses no tenen res a veure amb les característiques que han mencion