Es definiran els usos per a les 32 hectàrees que ocupen els terrenys de les Tres Xemeneies. Foto: Arxiu

Avui és un dia molt esperat pels veïns de Sant Adrià i per la ciutat. Comença el procés participatiu per decidir el futur de les Tres Xemeneies, un dels espais insígnia del litoral metropolità. Es considera l’últim caramel del pastís, ja que és el terreny més gran que encara no ha caigut en mans de grans empreses ni multinacionals, amb fins econòmics, socials o urbanístics.

Aquest procés de participació ciutadana era un reclam històric tant de Sant Adrià com de Badalona, els dos municipis fronterers i que integren les Tres Xemeneies al dibuix de l’horitzó. El procés s’allargarà unes setmanes, durant les quals es definiran els usos per a les 32 hectàrees de l’espai -el 60% en mans privades-, que venen delimitats per dues condicions sine qua non: la meitat del sòl -un 53% del total del terreny- es destinarà a activitats econòmiques per dinamitzar el Barcelonès Nord i la zona edificada es combinarà amb espais verds. El PDU també preveu crear més de 1.700 habitatges amb pisos de protecció oficial, tot i que no en delimita un percentatge concret.

Tot i que el procés participatiu l’organitza el Consorci del Besòs, el Departament de Territori i Sostenibilitat i els Ajuntaments de Sant Adrià i Badalona, hi podran participar membres del Consell del Front Litoral -creat el 2016-, les entitats interessades i els veïns de Sant Adrià i Badalona majors de 16 anys que s’hagin inscrit prèviament.

De fet, només s’hi podran inscriure aquelles persones que hagin assistit a la sessió informativa d’avui o que l’hagin visualitzat a través d’un web específic creat per a l’ocasió.

MEMÒRIA HISTÒRICA
La demanda dels veïns és que es mantinguin les Tres Xemeneies i es converteixin en un espai de memòria històrica i un símbol de la cultura obrera de la zona.

 

Quatre reunions temàtiques
per debatre el PDU

El procés de participació ciutadana sobre el Pla Director Urbanístic (PDU) de l’espai engega avui amb una primera reunió informativa. Aquí s’explicarà la dinàmica de funcionament: es faran quatre jornades temàtiques durant els dilluns d’octubre on es debatran quatre aspectes concrets del PDU.

Concretament, el primer dilluns -el 8 d’octubre- es parlarà del futur de les Tres Xemeneies i de la sala de turbines de la central tèrmica, protegides com a Bé Cultural d’Interès Local. La setmana següent es debatrà sobre la mobilitat i la connexió entre l’espai i la ciutat. Dilluns següent, 22 d’octubre, es tractaran les infraestructures verdes i la relació amb el parc fluvial del Besòs. Finalment, el 29 d’octubre es debatran aspectes com les alçades dels edificis, l’ocupació, l’edificabilitat i els usos.

Un cop acabades, el 12 de novembre, es farà un seminari per analitzar totes les aportacions. Les conclusions que en surtin s’explicaran el mes de desembre, on també s’exposaran els possibles canvis en el PDU.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram