Les màquines enderroquen La Colmena a la plaça de la Vila. Foto: SOS Ciutat Vella

La investigació d’un possible cas de prevaricació en la reforma de la Ciutat Vella ha tornat a posar en el punt de mira el pla impulsat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet. Entre els documents que figuren a la querella recentment admesa a tràmit hi ha un informe del secretari municipal Javier Ezquiaga, amb data del 17 de desembre del 2002, on ja es demanava suspendre una modificació del Pla Especial de Reforma Interior (PERI) perquè, segons ell, afavoria els promotors privats sense una justificació suficient.

En concret, el document apuntava que uns canvis concrets introduïts en la segona fase del PERI incrementaven “substancialment” l’ús privat d’espais públics, sobretot al subsol. Com a exemple assenyalava la incorporació al projecte inicial d’un tros de la rambla de Sant Sebastià i de la plaça Trias.

“Això suposa variar en gran manera les condicions de l’actuació per als promotors –que resulten, en principi, molt afavorits– sense que es justifiquin suficientment les raons de necessitat de la iniciativa i l’oportunitat i conveniència per als interessos públics i privats concurrents”, assegurava l’informe, que considerava que era necessari incorporar en la modificació un conveni amb documentació sobre la viabilitat de la promoció, els compromisos adquirits entre les dues parts o les compensacions que rebria el consistori per l’ocupació del subsol. El secretari concloïa que la “importància d’aquestes deficiències” feien recomanable la suspensió dels tràmits de modificació fins que no s’esmenessin les irregularitats.

Fonts properes al cas apunten que l’executiu aleshores encapçalat per Bartomeu Muñoz hauria modificat aquestes condicions parcialment, però que els promotors privats continuarien sent els grans beneficiats del pla. Línia Nord s’ha posat en contacte amb el consistori per conèixer més detalls sobre aquesta modificació, però ha declinat fer declaracions al respecte.