CiU guanya a Badalona després de 15 anys i el PSC perd 7.000 vots. Redacció

‘Sorpasso’ electoral a Badalona. Convergència i Unió repeteix a la ciutat, feu tradicionalment socialista, la victòria incontestable de la resta de Catalunya i supera al PSC per més de 6.000 vots d’avantatge. La federació nacionalista guanya les eleccions còmodament amb el 30,95% dels vots mentre que el Partit Socialista és l’altra cara de la moneda de la jornada i perd 10 punts en relació a 2006 i recula fins al 22,87%.

L’altre guanyador de la nit electoral a Badalona va ser el Partit Popular, que es consolida com a tercera força i obté els millors resultats de la seva història a la ciutat, amb un 17,66% dels vots.

Com a la resta de Catalunya, els electors badalonins van decidir castigar la fórmula del tripartit i les tres formacions que donen suport al govern van perdre vots. El PSC, amb els pitjors resultats de la seva història, però també Esquerra que perd més de 5 punts i l’efecte Carod del 2003 i retorna als registres d’ara fa 11 anys amb el 5,27%, i ICV-EUiA que és la menys castigada, perd menys d’un punt i supera als republicans com a quarta força a la ciutat.

21.00h: seu del PSC. Redacció

En relació a la resta de partits, Ciutadans obté el 4,15%, xifra semblant a la de 2006, i en la seva primera participació a unes eleccions catalanes, la xenòfoba Plataforma per Cata­lunya aconsegueix 2.225 vots i un 2,66%, i la Solidaritat Catalana per la Independència de Joan Laporta treu un resultat més discret que a la resta de la circumscripció, amb 1.289 vots, l’1,54%. La fragmentació de l’arc parlamentari català també s’ha vist reflectit a Badalona on els partits minoritaris han tingut incidència.

PER BARRIS

La victòria de Convergència i Unió és aclaparadora i guanya a 14 barris de la ciutat, el PSC a 13 i el PP a un. La federació nacionalista arrasa a Centre i Dalt de la Vila (amb més del 50%) i supera el 40% dels sufragis a Casagemes, Canyet – Mas Ram – Pomar de Dalt, Coll i Pujol i Progrés. Els socialistes, per la seva part, es mantenen forts amb més del 30% a Pomar, Lloreda i La Pau. El PP és la força més votada a El Remei, i supera el 25% a La Salut, Sant Joan de Llefià i Sant Roc – La Mora.

ICV-EUiA obté els seus millors resultats a Canyadó –Manresà Guixeres, Coll i Pujol, Gorg i La Morera– barris on supera el 10%, una xifra que Esquerra Republicana també sobrepassa a Centre, Casagemes i Coll i Pujol. Ciutadans supera el 6% a Nova Lloreda i Puigfred – Montigalà, PxC obté més del 5% a Artigues i els millors resultats de Solidaritat Catalana es registren a Centre i Dalt de la Vila.

MUNICIPALS

20.00h: Mateu Chalmeta a la seu d’ERC. Redacció

Amb poc temps per pair aquests resultats, les maquinàries electorals dels partits ja comencen a pensar amb les properes eleccions municipals del mes de maig. Els electors voten sovint amb diferents criteris segons el tipus de comicis i, per tant, s’haurà de veure com influeixen els resultats del 28N i si són indicatius, o no, de canvis de tendència electorals a la ciutat. El primer en presentar la seva nova imatge serà el PP.