La mostra Baetulona, instal·lada a la plaça de l’Assemblea de Catalunya. Arxiu

El col·lectiu de dissenyadors Brrothers tenia un somni. Dos dels impulsors de Baetulona, en Martín Rizzo i l’Aymón Malonda eren a la platja observant el Pont del Petroli quan se’ls va acudir omplir els espais públics de la ciutat amb les arts plàstiques. Un cop va anar madurant la idea, van presentar-la al Departament de Cultura, que la va acceptar dins els actes de la Capital de la Cultura Catalana. I és que no es podia rebutjar. Cent dels dissenyadors gràfics més importants del món reflectint els cent moments més importants de la història de Badalona en una lona de cent metres. El resultat és Baetulona, el qual ha comptat amb el suport dels historiadors i hisoriadores locals Margarida Abras, Joan Soler i Amigó i Emili Ferrando i que es pot veure fins el pròxim 29 de novembre a la plaça de l’Assemblea de Catalunya, just davant de l’edifici d’El Viver.

IMPLICACIÓ

Segons un dels seus impulsors, Aymón Malonda “la resposta dels dissenyadors va ser magnífica i han treballat de franc per realitzar aquest projecte”. Segons Malonda, “sembla que nosaltres som diferents a la resta del món, enganxats a la metròpoli de Barcelona, però els estudis d’arreu també estan situats en municipis similars al nostre”, per aquest motiu “tothom s’ha sentit molt identificat amb aquesta idea”. Recorrent els cent metres de Baetulona podrem saber gràcies a les visions gràfiques contraposades com una persona d’Indonèsia o el Japó veu Badalona.

“És una manera diferent perquè la gent conegui la història d’una manera diferent”, explica Aymón Malonda, que destaca alguns moments escollits pels historiadors locals. “La mort de 35 pescadors badalonins en un naufragi del 1911 o la història de Roca i Pi a la nostra ciutat es combinen amb altres fets rellevants de la història de Catalunya com ara les guerres dels Segadors o del Francès o la proclamació de la Segona República”.

Després de veure’s a Badalona, l’exposició Baetulona viatjarà per diversos països del món com ara Mèxic o l’Argentina on es coneixerà el nom de la ciutat.