Aspecte actual del Parc de Can Zam. Foto: Google Maps

Ja fa gairebé 40 anys que els veïns i veïnes de Santa Coloma de Gramenet reclamen que el Parc de Can Zam es converteixi en el gran pulmó verd de la ciutat. El parc, situat al barri de Singuerlín i que fa de pont entre el riu Besòs i la Serra de Marina, ha estat històricament cobejat per diversos actors particulars que hi volien establir indústria o habitatge. La lluita veïnal, però, s’ha imposat en les successives batalles i ha aconseguit que la zona continuï sense edificar.

Ara bé, els veïns no han aconseguit que la gran zona verda desitjada es desenvolupi, malgrat que hi ha un projecte dissenyat en aquest sentit. Actualment la primera fase del projecte ja s’ha desenvolupat, tot i que el moviment veïnal considera que l’arbrat no és prou frondós, mentre que la segona fase encara s’ha de dur a terme.

INTERESSOS PRIVATS
Avui se celebra l’assemblea general d’una de les entitats que més èmfasi ha posat en la demanda de finalització del parc de Can Zam: la Plataforma en Defensa de Serra Marina i Can Zam.

Precisament la plataforma ha denunciat aquesta setmana que l’Ajuntament de Santa Coloma ha col·locat tanques al voltant d’un extens perímetre de la zona del parc on s’hauria d’aplicar la segona fase del projecte. Els membres de la plataforma consideren que l’objectiu del consistori és destinar aquesta parcel·la a usos privats, com la celebració d’una nova edició del festival Rock Fest Barcelona, prevista de cara al juliol.

D’altra banda, la Plataforma qualifica de “gens transparent” l’actitud del govern municipal envers la gestió del parc de Can Zam. “Hem demanat diverses vegades saber els costos i els beneficis dels concerts que s’han fet en aquesta zona del parc, però no hi ha manera que ens els mostrin”, afirma Pep Palacio, membre de la plataforma.

Palacio, però, avisa que la lluita veïnal tampoc s’aturarà aquest cop i recorda la mobilització del passat 22 de febrer. Aquell dia, centenars de veïns van participar en una manifestació que va sortir de la Plaça de la Vila i va finalitzar al parc de Can Zam. Allà, equipats amb diverses eines, van desmuntar les tanques metàl·liques que cobrien la superfície de l’esplanada. “Aquell va ser un acte en contra de la usurpació de terreny per part d’interessos privats”, argumenta Palacio. “Ara han tornat a posar tanques, però aquest cop són més resistents”, explica.

PARC CENTRAL
Així doncs, les tanques instal·lades per l’Ajuntament centraran, de ben segur, bona part de l’assemblea general que la Plataforma en defensa de Serra Marina i Can Zam celebrarà avui a les set del vespre a la seu del Centre Excursionista Puigcastellar.

Més enllà de la demanda actual, però, els membres de la plataforma no obliden l’exigència de fons, que fa gairebé 40 anys que s’arrossega, com és convertir el parc de Can Zam en un parc frondós. “Santa Coloma de Gramenet és l’única ciutat catalana de més de 100.000 habitants que no disposa d’un gran parc central”, assegura Palacio, que considera que l’alta densitat de població del municipi, de gairebé 17.000 habitants per kilòmetre quadrat, requereix com a mínim un espai d’aquestes característiques.

Una demanda que, segons afirma Palacio, no és escoltada pel consistori. “L’Ajuntament només ens vol al seu costat en la lluita contra la línia de Molt Alta Tensió”, assegura. Per la seva banda, l’Ajuntament ha declinat l’oferiment de Línia Nord per fer declaracions sobre aquest serial que, de ben segur, continuarà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram