Can Ruti presenta una eina pionera al MWC

El doctor Jordi Tarascó durant la presentació al MWC. Foto: Àlex Recolons/ACN

L’Hospital Germans Trias de Badalona i Telefónica presentaven ahir dimarts al MWC una eina pionera per revolucionar la formació en cirurgia robòtica amb una combinació de tecnologies com el 5G, la realitat virtual i l’augmentada. La solució permet que personal connectat a distància amb ulleres de realitat virtual puguin seguir de forma remota i en temps real una intervenció quirúrgica amb el sistema robòtic Da Vinci XI.

“La formació en cirurgia robòtica és un procés lent i tediós que es fa amb comptagotes. Amb aquesta eina, que permet reproduir la sensació immersiva que té el cirurgià en formacions massives i en temps real, superem les limitacions que teníem fins ara”, destacava Jordi Tarascó, especialista en cirurgia bariàtrica i metabòlica.

Recorregut virtual d’un quiròfan

El públic assistent a la presentació va poder seguir una operació de reducció d’estómac en directe realitzada a l’Hospital Germans Trias. D’aquesta manera es va demostrar com l’aplicació, mitjançant diverses càmeres d’alta resolució, reprodueix exactament l’experiència del cirurgià que està intervenint al pacient des de la consola i permet recórrer virtualment el quiròfan durant l’operació per apreciar tots els aspectes i processos que envolten una intervenció quirúrgica.

A grans trets, aquesta solució es basa a combinar diferents tecnologies –5G, fibra, realitat virtual, realitat augmentada i edge computing– que ofereixen connectivitat en temps real i que permeten que una operació amb el Da Vinci XI, amb una visió 3D d’alta definició, sigui accessible a personal que no es troba en aquell moment al quiròfan. Tot plegat suposa una innovació notable, ja que fins ara la formació en cirurgia robòtica estava “limitada” per la necessitat de trobar-se físicament al quiròfan durant una intervenció.

Revolució en la formació en cirurgia robòtica

Jordi Tarascó, especialista en cirurgia bariàtrica i metabòlica del Germans Trias, explicava que l’eina suposarà una “revolució” en la formació en cirurgia robòtica perquè evitarà desplaçaments i permetrà fer formacions massives. “Fins ara només podíem formar un o dos cirurgians a la vegada en un circuit que s’allargava uns dos o tres mesos i en les proves que hem fet hem arribat a tenir més de 200 professionals connectats a la vegada”, afegia.

Tarascó també va explicar que, més enllà de la formació, l’eina, que aconsegueix reproduir les sensacions que té el cirurgià a la consola, pot tenir molts usos en un futur pròxim. Aquí, per exemple, va dir que podria servir perquè cirurgians retirats puguin aportar la seva “expertesa” a distància en intervencions complicades.

L’Hospital Germans Trias és el referent estatal pel que fa a la formació en cirurgia robòtica. Des del 2017 els seus professionals han capacitat 27 hospitals espanyols en cirurgia robòtica per cirurgia de l’obesitat. “A Espanya no hi ha ningú que hagi format més gent que el nostre equip i això ens ha donat la perspectiva de veure les limitacions que existien i treure aquest producte per corregir-les”, assenyalava Tarascó.

Reunió entre administracions per ampliar Can Ruti

D’altra banda, l’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, ha assegurat en una entrevista al programa de ràdio Badalona Matí que s’està treballant en un projecte per ampliar l’entorn de Can Ruti. Albiol assegura que ha recuperat aquest projecte que va començar el 2020 i que aquesta setmana es reunirà amb les conselleries de Sanitat i Territori per abordar aquesta transformació.

“És un projecte molt ambiciós que il·lusiona molt a Can Ruti i als altres centres de referència. Consisteix a fer una ampliació dels espais de l’entorn de Can Ruti per poder ampliar els centres de referència i per poder atraure empreses del sector de la investigació i biomèdica”, ha afirmat el batlle.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram