Reunió del conseller Manel Balcells amb els professionals del pla. Foto: Àlex Recolons

Des de la posada en marxa fa cosa d’un any i mig del pla de reconversió i transformació de l’hospitalització psiquiàtrica de llarga estada, 64 pacients han pogut sortir dels hospitals per iniciar el seu procés de recuperació amb els programes de salut mental i comunitaris.

Des del Centre Doctor Emili Mira de Santa Coloma de Gramenet, un dels cinc on s’ha implementat, el conseller de Salut, Manel Balcells, va destacar aquest dijous que les xifres conviden a l'”optimisme” i a pensar que l’objectiu de l’ingrés zero “és possible”. “El de la vida autònoma és un dret fonamental i amb aquest pla l’estem fent possible impactant en molta gent que fins ara podia passar gran part de la seva vida en un hospital”, va afegir.

Evitar nous ingressos

Després de reunir-se amb professionals dels cinc centres que han implementat el pla, Manel Balcells va destacar que l’objectiu, amb la feina conjunta d’equips multidisciplinaris, és, d’una banda, evitar nous ingressos, i de l’altre que pacients que fa molts anys que estan en centres psiquiàtrics puguin tornar a fer una vida “el més normal possible” amb suport diari.

Sobre els professionals que l’estan implementant-se ‘han contractat una quarantena-, Balcells va posar en valor la feina que estan fent per implementar un pla, ha dit, que és absolutament pioner. “Treballadors socials i terapeutes estan complementant la feina dels psiquiatres i els pacients experts, en el que s’anomena el ‘peer to peer’, estan ajudant els altres a tenir una vida autònoma”, va apuntar.

El conseller va reconèixer que alguns dels casos que li han explicat l’han emocionat, com el d’un pacient amb una malaltia mental severa que després de molts anys ingressats ha pogut tornar a viure a casa seva i a fer coses tan quotidianes com anar al gimnàs. “El pla té un impacte directe en els pacients perquè passen de l’ingrés a la vida”, va destacar.

Malgrat que encara queda molta feina a fer, el conseller va assenyalar que les xifres els fan ser optimistes i creure que l’objectiu de l’ingrés zero “és possible”. Aquí, va recordar que un país com Catalunya “no es pot permetre” tenir pacients ingressats bona part de la seva vida en un hospital psiquiàtric i va reivindicar la feina feta a la demarcació de Girona, on ja s’ha aconseguit que no hi hagin nous ingressos.

Finalment, Balcells va explicar que un cop s’avaluïn els resultats de les cinc unitats funcionals que han implementat el pla -la de Santa Coloma i les de Sant Boi de Llobregat, Reus, Cornellà de Llobregat i Martorell- s’estudiarà com fer-lo extensible al conjunt del país.

Reducció del nombre de llits

Fins a l’any 2019, a Catalunya hi havia 2.090 llits per a hospitalitzacions psiquiàtriques de llarga estada. Des de la posada en marxa del pla, a banda dels 64 pacients que han pogut passar a fer una vida autònoma, s’ha reduït aquesta xifra en 225. Així, avui en dia hi ha disponibles uns 1.600 llits destinats a pacients amb problemes de salut mental i també amb discapacitat intel·lectual.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram