La ciutat s’ha omplert de mobilitzacions durant tota la setmana. Foto: ERC

Badalona no ha estat una excepció. Després que dilluns el Tribunal Suprem fes pública la sentència del Procés, la ciutat va emprendre un seguit de mobilitzacions i protestes que s’allargaran tota la setmana. Les penes de 9 a 13 anys de presó per als líders socials i polítics independentistes condemnats per sedició i altres delictes van encendre una espurna que ben aviat va començar a cremar.

Ahir va ser el torn de la C-31, que va quedar tallada pels estudiants a la tarda. També va passar el mateix a l’avinguda Martí Pujol i a la línia R1 de Rodalies, que va interrompre un grup de manifestants a l’estació de Badalona. Protestes similars havien passat en diversos indrets de la ciutat des de principis de setmana, quan es van començar a bloquejar carrers per protestar.

La principal concentració, però, va ser dilluns a la plaça de la Vila, justament davant de l’Ajuntament. Allà molts badalonins van cridar consignes contra la repressió, a favor de la llibertat dels presos polítics i demanant la independència. S’hi van començar a aplegar des de bon matí i van mantenir-s’hi durant tota la tarda sota la pluja.

REACCIONS POLÍTIQUES
Els grups polítics municipals no van tardar a reaccionar. En un comunicat conjunt, Guanyem, ERC, Junts per Catalunya i Badalona En Comú Podem van condemnar la “duríssima i injusta sentència contra els presos polítics catalans empresonats des de 2017”. També es van posicionar “en defensa dels drets democràtics, civils i polítics, de protesta i de la llibertat ideològica, així com dels valors republicans”. Els signants van qualificar de “vergonya democràtica” la decisió judicial i demanen “una solució política, dialogada i democràtica del conflicte”.

Per la seva part, l’alcalde Àlex Pastor va mostrar-se a favor “d’acatar la sentència”, ja que “està emprada per un Estat de Dret amb separació de poders”. Pastor va fer especial èmfasi en el “respecte a la llibertat d’expressió” i va cridar a “retornar a la política”.

Xavier García Albiol, d’altra banda, va voler donar suport als Mossos d’Esquadra, la Policia Nacional i la Guàrdia Civil per “defensar la llibertat dels ciutadans” en les seves actuacions contra les protestes. També va titllar Espanya de “democràcia exemplar” i va demanar “respecte absolut” per la sentència.

Una de les primeres reaccions dels contraris a la sentència va ser penjar la pancarta de “Llibertat preses i presos polítics” i una estelada a la façana de l’Ajuntament. De la mateixa manera, van treure la bandera espanyola del consistori. Aquests símbols, però, van durar ben poc, ja que el govern municipal va retirar la pancarta i el mateix Albiol es va encarregar personalment de pujar fins a la teulada de la casa de la vila i tornar a hissar l’estendard espanyol. A aquest ball de símbols se li ha de sumar la denúncia de Ciutadans a l’Ajuntament davant la Junta Electoral per permetre la col·locació de “símbols partidistes”.

LA PROTESTA NO S’ATURA
Ara tot apunta a la Marxa per la Llibertat, que passarà demà al matí pel centre de Badalona. Milers de manifestants que van sortir ahir de Girona entraran per la ciutat i continuaran per la C-31 fins a arribar a Barcelona, on se sumaran a la resta de marxes de tot Catalunya.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram