Téllez, Sabater i Taleb durant la presentació dels pressupostos. Foto: Línia Nord

Dolors Sabater té per davant un doble repte. Aprovar el seu primer pressupost municipal i fer-ho posant a prova la participació ciutadana de la qual ha fet bandera des de l’inici del mandat.I és que el govern municipal ha obert un procés participatiu a través del qual 180.000 veïns, inclosos els menors de 16 a 18 anys, podran decidir la distribució de 500.000 euros entre set partides diferents. Aquestes són les destinades a biblioteques i centres cívics, a la sensibilització per tenir cura de l’espai públic, a la dinamització dels casals de gent gran, a les ajudes a través de microcrèdits, a la creació de material per a la promoció de la ciutat, a la creació d’una Oficina Local de l’Energia i a la contractació de llums de Nadal a les zones comercials.

PROVA PILOT
Els veïns podran votar fins al 24 de gener quines d’aquestes partides volen que rebin més o menys diners. La votació es pot dur a terme a la pàgina web municipal, a través d’un ordinador o dispositiu mòbil, o als centres cívics. Per fer-ho caldrà estar empadronat a la ciutat i acreditar-se amb el DNI.

El pressupost presentat pel govern de Dolors Sabater augmenta un 3% i s’enfila fins als 156,5 milions d’euros, la qual cosa representa un increment de 4 milions i mig respecte de l’any anterior. Per tant, la part que es posa a disposició de la participació ciutadana és del 0,4%. El regidor de l’Àmbit Badalona Democràtica, Jose Téllez, ha explicat que la quantitat s’ha establert tenint en compte que la iniciativa és una “prova pilot”. “Esperem tenir més marge quan presentem el pressupost d’inversions, tot i que aquesta quantitat no és insignificant”, ha assenyalat per la seva banda Sabater.

De fet, l’executiu no s’ha marcat cap participació mínima, però la regidora de Participació, Fàtima Taleb, confia arribar al màxim de veïns a través de les sis audiències públiques que ja han acollit o acolliran tots els districtes de la ciutat. “Hem de fer pedagogia sobre els pressupostos”, va afegir. Uns arguments que no han convençut el PP. “Decidir sobre un 0,4% és un bluf, després que el govern digués que revolucionaria la participació a la ciutat”, considera el seu portaveu a l’Ajuntament, Juan Fernández. “Tot i així és un avenç”, reconeix, recordant que per primera vegada s’aposta per una iniciativa d’aquest tipus a Badalona.

El PP també assegura no tenir la informació suficient per valorar la proposta de comptes, una crítica compartida pel PSC. “La informació transmesa és massa genèrica”, lamenta el president del grup municipal socialista, Álex Pastor. Mentrestant, Sabater assenyala que els pressupostos han tingut en compte “compromisos adquirits amb altres forces, com el PSC”. L’alcaldessa va posar com a exemples la bonificació de la teleassistència i la baixada de preus a les escoles bressol, corresponents al capítol d’ingressos.

Precisament, el PSC apareix de nou com a aliat potencial del govern per aprovar una proposta que multiplica per vuit la partida de l’any passat per a la socialització de llibres i material escolar. D’altra banda, dedica un 40% més de recursos a polítiques socials, superant els 7 milions d’euros, i un 200% més als plans d’ocupació. L’últim gran eix és la participació, amb una partida de 250.000 euros. “Un procés participatiu ben fet és car. No es tracta només de fer una pàgina web”, assegura Téllez. Ara ha arribat l’hora, doncs, de portar la teoria a la pràctica.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram