Al gener, el nou titular del Departament de Salut, Boi Ruiz, va recomanar a tots els catalans que es fessin una assegurança mèdica privada. Aquestes declaracions entronquen directament amb l’anunci fet fa pocs dies pel departament que dirigeixi: reduir en un 10% la despesa dels hospitals catalans, entre els que s’hi compten el Germans Trias i Pujol i els centres gestionats per Badalona Serveis Assistencials (BSA): la meitat dels ambulatoris, l’Hospital Municipal i la Centre Sociosanitari El Carme.

CAN RUTI

Els treballadors i l’equip directiu de l’Hospital Germans Trias i Pujol coneixeran divendres 8 d’abril quina és la proposta definitiva que els demana Salut, no obstant això ja fa setmanes que s’ha començat a aplicar un pla de xoc per contenir la despesa. Per exemple, ja s’han eliminat guàrdies i s’han tancat llits de suport a les urgències, molt necessaris per exemple en època de contagi per la grip. Segons el delegat dels metges en aquest centre sanitari, Pedro López de Castro, mantenir l’excel•lència i la qualitat de la sanitat públic té un cost i a Can Ruti ja estan “al límit de l’esforç i del treball”. Per a López de Castro la mateixa conselleria és conscient que si s’aplica “es danyarà el sistema”. Per als professionals sanitaris és molt important que el nucli no es vegi afectat, és a dir, la relació pacient-metge. On potser sí és pot ajustar el pressupost, segons aquest delegat sindical, és en serveis perifèrics, com ara el transport o l’hostaleria del centre. Altres mesures que s’haurien d’aplicar abans de retallar en metges o quiròfans són reduir l’estructura burocràtica (sobretot els alts càrrecs) i la precepció d’alguns medicaments; evitar la duplicitat en algunes proves i les visites in­- necessàries o impulsar l’historial mèdic compartit.

BSA

El BSA, que gestiona tant l’Hospital Municipal (HM) com la meitat d’ambulatoris de la ciutat i el Centre Sociosanitàri El Carme, ja té sobre la taula una proposta per reduir el seu pressupost per aquest 2011 fins a un 8% (prop de 5 milions d’euros). Segons fonts de la direcció de BSA, aquesta quantitat és “inassumible” sense acomiadar personal o reduir la qualitat dels serveis. Es lamenten que exigeixin el mateix esforç d’estalvi a tots els centres sanitaris de Catalunya sense tenir en compte l’eficiència (l’HM és el segon amb menys llista d’espera del país). Aquest centre continuarà amb la