Demà tindrà lloc l’acte d’inauguració de l’ampliació que s’ha fet al Museu de Badalona i de la nova museografia de les Termes i el Decumanus. Primer, es visionarà un document audivisual on es mostri l’evolució de les obres realitzades, i a continuació les autoritats visitaran les Termes i el Decumanus.

Els ciutadans que assisteixin a l’acte també podran realitzar aquest itinerari, que els permetrà visitar en un sol espai el conjunt de les Termes romanes i la zona del Decumanus, situada a l’entorn del que era el fòrum de Baetulo. Es tracta d’un jaciment arqueològic de 3.400 metres quadrats, una de les superfícies de restes cobertes més gran de Catalunya.

Les obres de millora que s’han dut a terme al Museu de Badalona han fet d’aquest equipament un espai més mo­dern, amb l’ampliació i la nova museïtzació de les restes de la ciutat romana de Baetulo situades al subsòl de l’edifici. També s’ha instal·lat una nova exposició permanent, molt més gran que l’anterior.

Aquestes reformes al Museu de Badalona van iniciar-se l’any 2008 i ha obligat a mantenir-lo tancat mentre durava la derrera fase de les obres. Així, el Museu reobrirà les seves portes després de més de mig any d’estar tancat al públic.

El recorregut per les restes, que està adaptat a tots els públics, està concebut com una immersió dins de la ciutat romana. La visita es veu potenciada per una il·luminació esce­- ­nogràfica i espectacular i la incorporació d’ambientacions de reconstrucció històrica, així com diversos elements sonors i l’adopció d’un sistema de textos breus i complementats amb il·lustracions. La intenció es fer comprensible el món romà a través de l’experimentació de sensacions. L’exposició permanent “Baetulo ciutat romana”, també situada al subsòl, s’ha enriquit amb nombroses peces que fins ara no s’havien mostrat mai al públic i s’hi han afegit algunes reconstruccions veritablement espectaculars, així com un audiovisual sobre Baetulo i el seu territori, realitzat amb els mitjans tecnològics d’última generació.

Al centre, el regidor de Cultura ahir a la tarda. Redacció

El regidor de cultura, Mateu Chalmeta, ha explicat que aquesta renovació total de l’espai arqueològic està pensat de cara al futur i a la seva projecció més enllà de Badalona, i ha reafirmat el compromís de l’Ajuntament amb la cultura.

ADÉU A LA CAPITALITAT

La Capitalitat de la Cultura Catalana és a punt d’acabar per a Badalona. Coincidint amb la inauguració del nou Museu es cele­brarà el proper divendres l’acte de cloenda. Hi intervindran l’Alcalde de Bada­lona, Jordi Serra; el regidor de Cultura i Patrimoni Cultural, Mateu Chalmeta; el president de l’organització Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, i el cònsol major d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí. Aquesta localitat andorrana serà la que prendrà el relleu de Badalona com a Capital de la Cultura Catalana l’any 2011.

Està prevista la projecció d’un vídeo, produït per Badalona Comunicació, on es fa un recull d’alguns dels cates més importants que s’han celebrat a la ciutat durant aquest 2010. A banda, els assistents podran gaudir de dues actuacions musicals de quintet de corda, concretament la sardana Badalona 2010, composada expressament per aques­ta ocasió per Salvador Brotons; i Bétulo, obra simfònica de Miquel Arrué de la qual ja vam poder gaudir el passat mes de novembre al concert de Santa Cecília ques es va celebrar al teatre Blas Infante.

El president de l’organització de la Capital de la Cultura Catalana, Xavier Tudela, ha manifestat que la valoració de l’es­- deveniment és totalemt satisfactòria i positiva: “Badalona 2010 ha estat una capital completa i exitosa”. També ha afegit que la capital d’aquest any ha permès que el país pugui redescobrir Badalona i la seva potència cultural.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram