La globalització del món en què vivim fa que tot ens afecti. Qualsevol fet que es desencadeni a l’altra banda del planeta tindrà, inevitablement, una repercussió en la nostra manera de viure que notarem més o menys. Fruit d’aquesta globalització estem empesos a entrendre’ns, a fer-nos conèixer i a interessar-nos per saber més dels altres. Precisament això és el que ha aconseguit la VII Trobada de la Murtra organitzada per la Fundació Internacional Olof Palme (FIOP) sota el títol “Transicions polítiques i econòmiques en el Món Àrab”. L’objectiu ha estat donar a conèixer les causes de les revoltes àrabs dels països veïns de la riba sud de la Mediterrània.

El clamor que ha mostrat la societat civil d’aquests estats per uns drets democràtics fa pensar que el contacte amb els països mediterranis d’Europa ha fet més viu el desig d’acabar amb els governs autoritaris que manaven. El Cap de l’Estat Major de Defensa, Fulgencio Coll, explicava que “contactes com la Trobada de la Murtra han permès opinar a través dels mitjans de comunicació i internet i transmetre coneixements. Això unit a un malestar produït per la crisi ha provocat aquesta onada de revoltes”. Experts en política internacional han denominat aquesta succesió de revoltes com la “Primavera àrab”, un terme que va més enllà de l’estació de l’any i ens transmet renovació o renaixement. “Aquestes revolucions s’han produït d’una manera extraordinàriament posi­ti­- va, pacífica i organitzada”. Coll s’ha mostrat con­vençut que “tot és gràcies a l’intercanvi cultural que hi ha hagut durant molt de temps entre nord i sud”.

EL NOSTRE PAPER

Una part de la trobada ha servit per analitzar quin ha de ser el nostre paper davant aquestes transicions. En aquest sentit la presidenta de la Fundació Internacional Olof Palme, Anna Balletbó, ha estat clara, “naturalment no podem intervenir directament perque els protagonistes han de ser ells, pero hem d’estar atents i sobretot ajudar en la mesura que puguem.” D’altra banda, segons el secretari general de Política de Defensa, Luis Manuel Cuesta, “hem de voler per als països de la ribera sud del mediterrani el mateix grau de llibertat i de democràcia de la que gaudim els espanyols avui dia”. I és que segons Cuesta, aquesta és “la millor garantia per a la nostra seguretat: un entorn format per països ben governats,democràtics, pròspers i cohesionats”. En la mateixa línia el secretari general ha explicat que el procés de conversió d’aquests països en estats democràtics portarà temps. Per aquest motiu ha destacat que “és molt important que la Unió Europea doni suport econòmicament, però també assistència tècnica amb suport polític a aquests processos de reforma”. Tot plegat amb la intenció d’evitar que s’introdueixin posicionaments radicals que ender­rere­i­- xin tot el procés.

COM EVOLUCIONARAN LES REVOLTES

Per saber com evolucionaran les transicions polítiques en els països àrabs cal tenir en compte el sistema organitzatiu previ a les revoltes. En alguns estats com és el cas de Tunis, ja hi havia partits politics, associacions de dones i sindicats. En canvi a països com Líbia cal crear des de la base una organització social, “intentar que coneguin com funcionen les estructures democràtiques i l’associacionisme és un interés de tots”, explica Anna Balletbó. La presidenta de la FIOP assegura que aquests processos suposen un gran repte per a aquests països, que en alguns casos poden durar temps. “A Egipte pot ser llarg, en primer lloc perquè són 50 milions de persones i després perquè la situació de pobresa fa que sigui més dificil trobar-hi sortida”, comenta Balletbó. Luis Manuel Cuesta ha explicat que hi ha països que avancen més ràpidament que uns altres i que, fins i tot, “alguns ja havien començat a implementar les reformes democràtiques abans que es produissin les revoltes. D’altres ja estan experimentant aquesta evolució en els seus sistemes”.

A la trobada també hi ha assistit el regidor de Seguretat, Convivència i Participació de l’Ajuntament de Badalona, Miguel Jurado, que ha destacat que la instauració dels sistemes democràtics en els països àrabs pot influir en els fluxos migratoris. Jurado ha expressat el seu desig de què “aquests processos de reorganització democràtica i civil portin a una millora de la qualitat de vida dels seus ciutadans, que eliminin les ànsies que tenen de venir a Europa per millorar la seva situació”.

SETENA EDICIÓ

Més d’una seixantena de participants no s’han volgut perdre aquesta nova edició de la trobada de la FIOP. Gent de totes les edats s’han interessat pels canvis polítics en els països àrabs. En aquests 7 anys, el Monestir de Sant Jeroni s’ha convertit en l’espai adequat per realitzar aquestes ponències ja que convida a la reflexió i a l’intercanvi d’idees.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram