Sant Roc

Sant Roc, un dels barris on la problemàtica amb les ocupacions és més gran. Foto: Arxiu

Badalona és la ciutat de Catalunya amb una ràtio d’ocupacions més alta per cada 100.000 habitants, per davant de Mataró i Sabadell. A més, segons les dades dels Mossos d’Esquadra a les quals ha tingut accés l’ACN, i que fan referència al període 2018-2022, el cas badaloní és el més extrem amb força diferència, amb 1.169 casos per cada 100.000 habitants, gairebé triplicant la mitjana catalana, que és de 448 casos per cada 100.000 habitants. L’any 2020, coincidint amb l’inici de la pandèmia, a Badalona se’n van registrar 502, una xifra que ha anat pujant fins a les 634 ocupacions de l’any passat.

Al conjunt de Catalunya, al voltant de quatre de cada deu ocupacions són a habitatges en construcció o no habitats, un 30% a segones residències i un 22%, a residències principals. Pel que fa a les ocupacions de locals, Badalona també se situa per sobre de la mitjana, amb una ràtio de gairebé 18 ocupacions per cada 100.000 habitants, aproximadament el doble que la mitjana.

Les xifres publicades per l’ACN també mostren que, entre el 2019 i el 2021, hi va haver 439 actuacions dels Mossos a Badalona per problemes de convivència derivats d’habitatges ocupats. Tot i això, la xifra se situa a menys de la meitat respecte de la mitjana catalana. La plataforma Sant Roc Som Badalona subscriu aquestes dades i reivindica que les ocupacions majoritàries són de “persones normals que volen viure tranquil·les”.

Ocupacions socials o conflictives?

El portaveu d’aquesta entitat, Carles Sagués, demana als partits polítics que “vagin al fons” de la problemàtica per garantir el dret a l’habitatge i acabar amb els desnonaments. Assenyala els habitatges socials com a solució bàsica, però critica la “lentitud” de l’administració. Una situació que, assegura, aboca moltes famílies a acudir al mercat negre.

Sagués ressalta que hi ha un “desfasament importantíssim” entre el mercat laboral i l’immobiliari, fet que, diu, acaba deixant sense llar moltes famílies. “S’acaba desembocant en situacions que es qualifiquen de manera despectiva com a ocupacions perilloses”, lamenta.

Les ocupacions a Badalona han estat un dels cavalls de batalla del popular Xavier García Albiol. El regidor i candidat del PP sosté que les ocupacions derivades de necessitats socials “són minoritàries”. Considera que s’assenyala erròniament els ocupes com a víctimes, “quan en realitat ho són les persones a qui els han entrat al seu pis”.

Albiol insisteix que la “immensa majoria” d’ocupacions són conflictives i veu la nova Llei d’Habitatge aprovada al Congrés com una eina “que consolida encara més” aquests casos. Per això fa una crida a demostrar “voluntat política” des dels ajuntaments metropolitans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram