Santa Coloma arriba a la quarta edició de la seva festa. Foto: Entenem

Enguany és el 50è aniversari dels aldarulls d’Stonewall, que van despertar el primer moviment modern a favors dels drets de la comunitat LGTBI als Estats Units i la data dels quals (un 28 de juny) va esdevenir el Dia Internacional de l’Orgull. També fa 42 anys de la primera manifestació del moviment homosexual a l’estat espanyol, a la Rambla de Barcelona. Des de llavors, les coses han canviat molt. Al Barcelonès Nord, divendres passat tots els municipis es van omplir dels colors de l’arc de Sant Martí, els polítics van fer discursos, es van llegir manifestos i a gairebé tots els consistoris penjava una bandera multicolor. Però la lluita pels drets LGTBI encara té molt camí per recórrer.

El darrer informe de l’Observatori Contra l’Homofòbia (OCH) recull que l’any passat va haver-hi a Catalunya un total de 113 incidències per casos d’LGTBIfobia, un 2% més que el 2017. El més preocupant, però, és que el nombre d’agressions no denunciades pràcticament es va triplicar i que el primer trimestre del 2019 es va detectar un augment en el nombre d’incidències: 80 des de principis d’any. Un fet que, segons les entitats que treballen al Barcelonès Nord, es deu a la proliferació de discursos d’odi a la política i als mitjans i al fet que encara no s’ha desplegat la llei catalana LGTBI.

CONTRA EL DISCURS D’ODI
Aquest dissabte, Badalona celebrarà la primera Festa de l’Orgull de la seva història. El col·lectiu Tornem-hi! ha organitzat una marxa que sortirà de la plaça de la Vila, baixarà pel carrer del Mar fins al passeig Marítim i acabarà a l’Escola del Mar, on es farà una lectura de poemes de temàtica trans a càrrec de Bruno Cimiano i s’acabarà la festa amb la música en directe del DJ PD Cooba i Perroserpiente.

La portaveu de l’entitat, Vanessa Blanco, explica a Línia Nord que la idea de fer aquesta marxa va sorgir l’any passat, però no l’han pogut fer fins ara per manca de mitjans. “Ens hem anat finançant els darrers mesos per fer guardiola”, assenyala Blanco.

La festa arriba, precisament, en un moment on consideren que han de fer pinya per lluitar en contra del repunt d’agressions homòfobes, com la que van patir membres de Tornem-hi! fa tres setmanes. Segons Blanco, aquesta creixent intolerància cap al col·lectiu LGTBI es deu al discurs d’odi que ha calat en alguns partits i mitjans de comunicació.

“Són persones que sempre han tingut aquesta manera de pensar, potser, però que han estat callades fins ara que se senten legitimades perquè veuen aquestes actituds en representants de grups polítics”, destaca Blanco.

UNA FEINA DEL DIA A DIA
A Santa Coloma, en canvi, és la quarta vegada que fan la Festa de l’Orgull, que enguany se celebrarà el 13 de juliol a Mas Follonar. Per a aquesta edició, Entenem, l’entitat que organitza l’esdeveniment, ha ampliat la programació, des del matí fins a la nit, i comptarà amb la presència d’artistes com Yogurinha Borova o el duo musical Ladilla Rusa, així com diversos DJ.

La festa és només el punt final d’una programació d’activitats continuades que s’han fet a la ciutat sota el nom de la Primavera dels Drets. Una d’aquestes activitats, que han volgut incloure enguany a l’Orgull, és el contacontes amb perspectiva LGTBI per als més petits.

Segons el portaveu d’Entenem, Xavi Villena, enguany han volgut ampliar la festa amb activitats per a tota la família (contacontes, pintacares, etc.), ja que consideren que és la millor manera de fomentar els drets LGTBI i fer front als discursos d’odi.

Villena apunta que han notat “una crescuda important de nous socis” que, segons l’entitat, té a veure amb el fet que “s’estan aplicant polítiques d’extrema dreta i tenim la necessitat d’anar tots a l’una”. El portaveu del col·lectiu avisa que, tot i que ells no han hagut de lamentar cap agressió l’últim any a Santa Coloma, sí que reben insults constants a les xarxes.

Villena subratlla que el fet que encara no s’hagi desplegat la Llei catalana LGTBI fa pensar moltes persones que “es pot fer de tot” i “s’ha legitimat l’agressió”. Per això, apunten que la Festa de l’Orgull ha de ser un lloc de trobada, però la defensa dels drets LGTBI és una lluita del dia a dia.

Tenir cura de la gent gran LGTBI

La Diputació de Barcelona ha presentat un estudi sobre la realitat de les persones grans LGTBI, les quals pateixen una doble discriminació: per orientació sexual i per edat. L’informe conclou que s’ha d’incloure el col·lectiu dins el disseny de polítiques per a les persones grans.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram