El govern va fer balanç dilluns de la seva gestió durant la primera meitat de mandat. Foto: Línia Nord

Dimarts va fer exactament dos anys que Dolors Sabater és alcaldessa de Badalona. El 13 de juny de 2015 va començar a liderar un govern municipal integrat per la formació de la qual ella era cap de llista -Guanyem Badalona en Comú-, ERC i ICV-EUiA. Desbancaven Albiol tot i que el PP havia guanyat les eleccions amb àmplia majoria i prometien ser el motor de molts canvis a la ciutat.

Ara, mig mandat després, el govern municipal s’autoavalua amb bona nota, presumint d’haver complert el 66% del seu pla de govern en els dos primers anys a l’Ajuntament. “Hem posat les bases per a una autèntica transformació i consolidar Badalona com una ciutat de drets”, va defensar Sabater en el balanç oficial que el govern va fer dilluns. El seu executiu treu pit i assegura haver avançat substancialment en l’àmbit de les polítiques d’igualtat, mediambientals, educatives, d’esports o de serveis socials. En canvi, reconeix que encara queda força feina per fer en urbanisme i en l’organització interna de l’Ajuntament, pel que fa al desenvolupament dels recursos humans i a la modernització de l’administració. 

Però, 734 dies després, quin és el balanç que fa la ciutat de la gestió de govern? Línia Nord ha parlat amb algunes de les organitzacions i entitats més representatives de Badalona i el resultat és un aprovat just.

FAVB: 5/10
“Si el govern fos un semàfor, estaria en taronja”, valora el president de la Federació d’Associacions de Veïns de Badalona (FAVB), Julio Molina, que sobretot troba a faltar celeritat a l’hora d’aplicar projectes. Per una banda, Molina valora positivament l’aposta per la participació, com en l’àmbit dels pressupostos. En canvi, coincideix amb el govern a l’hora d’assenyalar la necessitat de gestionar millor l’organització interna del consistori i creu que l’executiu de Sabater ha de fer sentir més la seva veu a la Generalitat. “Massa sovint les inversions passen de llarg de Badalona”, lamenta.

A més, Molina també demana més concrecions en els grans projectes de ciutat, com per exemple en la construcció del lateral de la C-31, que segons les previsions es començarà a construir aviat. La nota que els veïns posen al govern és, doncs, un aprovat just.

BADALONA COMERÇ: 5/10
Els comerciants de la ciutat també aproven amb la mateixa nota Sabater. Un cinc que reconeix la “voluntat” del govern però assenyala la seva “lentitud”, en paraules del president de la Federació de Comerciants, Óscar Palma. “Hi ha més compromís amb el moviment associatiu que durant el mandat anterior però manca agilitat en la gestió”, diu Palma. El representant dels comerciants celebra haver definit les noves línies de subvencions però denuncia que els comerciants encara no han cobrat les ajudes de l’any passat. El president de la federació també espera que l’executiu tiri endavant una moratòria per la instal·lació de grans superfícies a la ciutat i també considera que la polèmica per la possible arribada de Mercadona a Morera i Sant Roc està a la teulada del govern. “El conflicte amb Badalona Capaç s’ha polititzat molt. A nosaltres ens preocupa més que es defineixi el model comercial de Badalona”, conclou.

FEMINISME: 6/10
Una de les àrees en què el govern considera haver fet més bona feina és en la de polítiques feministes, després d’haver refet el circuit d’atenció a les dones víctimes de violència. Consultada per aquesta publicació, la presidenta de la Federació de Dones, Rocío Mateos, dóna el seu vistiplau a aquest canvi i també a l’augment del pressupost en polítiques d’igualtat.

Tot i això, Mateos demana a Sabater que els canvis vagin més enllà i que el punt de vista de l’Ajuntament també enfoqui altres necessitats de les dones, que al mateix temps les poden protegir de la violència masclista. “Necessitem més llars d’infants, més centres de dia i d’acollida”, planteja, al mateix temps que insisteix en la necessitat que la Federació, l’Ajuntament i la policia treballin conjuntament per poder proporcionar una atenció adequada a les dones. Un 6, doncs, en forma de vot de confiança, que per a Mateos ha de servir per fomentar la participació activa de les veïnes en el disseny de polítiques d’igualtat.

PAH: 5/10
Un dels grans projectes del mandat de Sabater és la construcció de 40 habitatges públics de lloguer social. Tot i que la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) valora positivament que la ciutat disposi d’aquest tipus d’habitatge, creu que l’executiu no ha esgotat prou les opcions de comprar pisos procedents dels bancs. “A la ciutat hi ha 10.000 pisos buits on la gent hi podria viure”, diu un dels seus portaveus, Pedro Jesús Fernández.

D’altra banda, Fernández també considera que l’Ajuntament ha de millorar la seva gestió dels serveis socials. “La majoria de casos de desnonaments ens arriben quan ja són una urgència, cal fer més prevenció”, planteja. “No podem perdre més temps perquè cada cop hi haurà més desigualtat i pobresa extrema”, afegeix.

FAMPAS: 7/10
Qui posa millor nota a la primera meitat del mandat de Sabater és la Federació d’Associacions de Mares i Pares d’Alumnes (Fampas). El seu president, David Guerrero, demana al govern un “lideratge clar” a l’hora d’exigir inversions pendents a la Generalitat. “La música està molt bé però hem de començar a ballar”, diu.

Guerrero celebra els canvis en la tarifació social de les escoles bressol i el blindatge de l’oferta de places públiques de P3, però alerta de la necessitat de construir els centres educatius que ja estan projectats. “Fa temps que esperem les obres a la tercera planta de La Llauna i hi ha treballs de molta més magnitud com l’institut Ventura Gassol i el nou centre de secundària de Canyadó”, avisa. “A la Salut i Llefià ja no hi ha prou places de secundària”, conclou.

 

Albiol vol tornar a ser alcalde el 2019

Si el govern municipal va escollir l’entorn del pont del Petroli per celebrar diumenge els dos anys de mandat, Xavier García Albiol va triar dilluns el Teatre Blas Infante per anunciar el que era un secret a veus: el 2019 tornarà a ser candidat a l’alcaldia de Badalona.

Albiol, que sempre ha qualificat el govern municipal de “pacte de perdedors”, ha emmarcat la seva decisió en la situació política a Catalunya. “Ara dedico el màxim dels meus esforços a evitar que ningú separi Catalunya d’Espanya”, va assegurar, al mateix temps que vaticinava que el referèndum d’autodeterminació no es convocarà.

Així doncs, els plans d’Albiol preveuen que ben aviat es convocaran eleccions autonòmiques, en les quals serà el candidat del PP. L’exbatlle, però, va defensar presentar-se també a les eleccions municipals per “acabar” el seu projecte a la ciutat.

Una ciutat que, com ha dit des del 2015 i va repetir dilluns, considera que està governada per la CUP, a qui va acusar de nou de no haver gastat prou diners del fons per a pobresa energètica i de no posar prou policia al carrer.

Albiol ja ha posat les cartes sobre la taula i els partits que formen el govern ja saben que segurament el líder popular tornarà a ser el màxim rival a batre en els comicis del 2019.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram