L’obra ‘Anhels’ d’Ela Miralpeix reflecteix luna de les reivindicacions històriques de Llefià. Associació Entitats Veïnals

Llefià és un dels barris més poblats de Badalona i també un dels que compta amb una de les xarxes socials més actives de tota la ciutat. Malgrat que en els últims mesos les seves entitats veïnals han centrat les accions a reivindicar els equipaments que creuen necessitar -sobretot reclamen tenir dret a decidir sobre el futur de l’edifici de Torre Mena- les organitzacions i entitats de Sant Antoni de Llefià porten anys teixint el que avui s’ha convertit en un dels principals motors del barri.

La millor manera d’aconseguir ser un referent ciutadà és tenir visibilitat al carrer i només cal fer una ullada al conjunt d’actes organitzats per l’Associació d’Entitats Veïnals per veure quin és un dels objectius d’aquesta xarxa social. I no només són al carrer per celebrar les festivitats més tradicionals com ara els Carnestoltes -amb un dels cercaviles amb més renom a Badalona- sinó que tothom participa a les calçotades populars, als correfocs organitzat per la colla de diables Kapaoltis, els quals també van ser un dels organitzadors de la Festa del Foc, un dels actes centrals de la Capital de la Cultura Catalana 2010.

MÉS QUE FESTES

A banda de la vessant més festiva, les entitats de Sant Antoni de Llefià treballen per la cohesió social i la divulgació de valors cívics i solidaris de la zona amb xerrades i altres trobades com ara la Fira d’Entitats, la qual permet donar encara més impuls a tot el conjunt d’accions que el teixit associatiu porta a terme. Però en paral·lel a la vessant més festiva i tradicional, també esdesenvolupen accions culturals reivindicatives com ara l’homenatge a Banksy i el dret a decidir, obra de l’artista local Ela Miralpeix a la plaça Trafalgar; o altres expressions per recuperar la memòria històrica de Llefià com ara un elaborat arxiu històric que es va posar en marxa el juliol del 2005 i el qual permet recuperar a través de la web www.llefia.org/arxiu tot tipus de documents audiovisuals i material gràfic relacionats amb la història del barri.

D’altra banda, les entitats de Llefià també han participat de manera activa en les mobilitzacions organitzades per l’Associació d’Entitats Veïnals en les quals s’ha reclamat treball digne per a tothom i solucions immediates per acabar amb l’atur.