Calor

La presència de vegetació és imprescindible per evitar la calor. Foto: AMB

El 16% de la població de l’àrea metropolitana (prop de 526.000 persones) viu en zones amb una molt alta vulnerabilitat al canvi climàtic, segons un estudi de l’Institut Metròpoli. Les zones més vulnerables es troben principalment als nou municipis metropolitans amb més densitat de població, entre d’altres: Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona l’Hospitalet de Llobregat, Cornellà de Llobregat o alguns districtes de Barcelona, com Nou Barris, Ciutat Vella i Sants-Montjuïc, que presenten els índexs de vulnerabilitat més elevats. Els barris més densos, amb pocs espais verds i edificis vells i població envellida i de baixa renda són els que més pateixen la vulnerabilitat a la calor.

A l’eix Besòs, les àrees més vulnerables es troben als barris badalonins de la zona de Llefià, Sant Crist de Can Cabanyes, Sant Roc o la Salut. A Santa Coloma de Gramenet, el barri amb més vulnerabilitat és Fondo. I a Sant Adrià de Besòs, especialment el barri de la Mina.

Què fa que una zona sigui vulnerable al canvi climàtic?

L’estudi identifica les àrees del territori i els grups socials més vulnerables gràcies a la creació del primer índex de vulnerabilitat al canvi climàtic (IVAC). L’índex permet dibuixar un mapa dels punts amb més vulnerabilitat, tenint en compte l’estat actual i el futur augment de les temperatures extremes i de les onades de calor. Com més alta és la puntuació IVAC, més vulnerable és la zona al canvi climàtic.

Que una zona sigui més o menys vulnerable al canvi climàtic depèn de diversos factors, però alguns d’ells són que hi hagi poca presència de verd i una elevada densitat de població, amb predomini de llars amb rendes baixes i sense estudis universitaris, de llars amb gent gran que viu sola, de llars amb dones grans, de població estrangera provinent de països en desenvolupament i de llars vulnerables amb informes de risc d’exclusió residencial de serveis socials. A més, són àrees amb habitatges relativament vells i en estat deficient.

La influència marítima també té gran importància: alguns barris del front marítim de Barcelona, Badalona i Sant Adrià de Besòs, tot i tenir un IVAC alt, no tenen projeccions tan elevades d’augment de les temperatures diürnes i, per tant, seran zones menys vulnerables que altres barris interiors de Barcelona amb característiques socials i d’edificació semblants.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram