sense llar

Protecció Civil ofereix allotjament a Can Bofí Vell. Foto: Twitter (@guijarroruben)

L’Ajuntament ha hagut d’ampliar en 15 places més la capacitat de Can Bofí Vell, l’equipament municipal que serveix per acollir persones sense sostre mentre dura l’anomenada Operació Hivern.

D’aquesta manera, es fa front a les baixes temperatures d’aquesta setmana, i la capacitat total de l’equipament queda en 63 places. Segons informa l’Ajuntament, els darrers dies hi ha una mitjana de 55 persones dormint a Can Bofí Vell. És a dir, complet.

De tota manera, aquestes xifres són menors a les gairebé cent persones que estan en contacte amb els Serveis Socials de la ciutat per problemes d’habitatge, segons va informar el regidor de Protecció a les Persones i Impuls comercial, David Torrents. En aquest sentit, si calguessin més places, Torrents va assegurar a la ràdio pública que s’haurien de fer servir hotels o pensions de la ciutat.

Com que és l’Ajuntament qui se n’encarrega d’oferir allotjament, les entitats socials es dediquen a atendre les persones més necessitades des d’altres vessants. A la plataforma Som Sant Roc, per exemple, bolquen esforços en atendre les necessitats de les persones que viuen en infrahabitatges. La secció del Barcelonès Nord de la Creu Roja es dedica aquestes setmanes a trucar per telèfon a les usuàries dels seus serveis per demanar-los com estan passant l’onada de fred, i per donar-los consell. Des de la Taula Sense Llar de Badalona, que l’any 2022 va atendre més de mil persones sense llar, mostren preocupació per la situació de les persones que dormen al ras aquests dies, i deriven als Serveis Socials els casos individuals que els arriben.

L’onada de fred es va apaivagant, però la feina del servei d’emergències de l’Ajuntament no s’atura. Cada nit des que es va posar en marxa l’Operació Hivern, un equip recorre els carrers de la ciutat per oferir a qui trobi dormint al ras la possibilitat d’anar a Can Bofí Vell. Allà, les persones sense llar tenen un llit on dormir, accés a servei de dutxa i d’higiene personal, i un menjador social on poder esmorzar, dinar i sopar. L’operatiu estarà en funcionament fins al pròxim 21 de març.