La comunitat musulmana vol un espai més gran per resar. Foto: Arxiu

Després que l’última moratòria que impedia l’obertura de centres de culte religiós hagi caducat, la comunitat musulmana Al-Riudan recupera la seva demanda de disposar d’una nova mesquita al barri de La Salut. La comunitat ja disposa d’un centre de culte al mateix barri, però els seus membres consideren necessari disposar d’un altre espai més gran. Segons expliquen, els divendres, dia sagrat per l’Islam, el local no pot acollir totes les persones que hi acudeixen i això fa que algunes d’elles resin al carrer. “Això de vegades suposa problemes amb els veïns i nosaltres volem una bona convivència”, assegura el president d’Al-Riudan, Rachid Hadad.

Tot i que la voluntat de la comunitat musulmana és disposar d’una mesquita operativa permanentment, Hada reconeix que estan disposats a rebaixar les seves pretensions. “Com a mínim volem tenir un espai de més dimensions disponible el divendres i els dies de Ramadà”. explica.

CENTRE CULTURAL
Al-Riudan xifra entre 4.000 i 5.000 les persones musulmanes que viuen a La Salut i per això argumenta que l’emplaçament d’una hipotètica nova mesquita hauria de ser en aquest barri.

Més enllà del centre de culte, la comunitat reclama un centre cultural islàmic, ja que l’únic centre d’aquestes característiques que existia a La Salut va tancar les portes el gener i Al-Riudan considera que és necessari disposar d’un espai destinat als joves per evitar la seva radicalització. En aquest sentit, cal recordar que des de l’abril s’han produït sis detencions a la ciutat relacionades amb operacions policials contra el jihadisme.

NOU ESCENARI
A banda de l’expiració de la moratòria, la comunitat islàmica considera que s’ha obert un nou escenari de cara a les seves peticions amb el canvi de govern municipal. “Amb el PP ni en podíem parlar. Ara tenim confiança amb l’Ajuntament”, afirma Hadad, que tot i això espera obtenir resultats concrets aviat.

Per la seva banda, l’Ajuntament afirma que de moment no ha rebut cap sol·licitud de llicència per impulsar un nou espai de culte a la ciutat, tal com ha afirmat a Línia Nord el primer tinent d’alcaldia, Oriol Lladó. Sigui com sigui, Lladó defensa la decisió del govern municipal de no prorrogar la moratòria. “Una moratòria té sentit sempre que mentrestant s’elabori un planejament”, considera. “En l’anterior mandat aquest planejament només es va aprovar inicialment”, afegeix. D’altra banda, el primer tinent d’alcaldia recorda que, sense la moratòria, Badalona estarà subjecte a la regulació general d’usos religiosos, mentre l’equip de govern estudia la conveniència de redactar un pla específic.

L’estratègia de l’Ajuntament no ha agradat al PP, impulsor de la moratòria aprovada el setembre de 2014. I és que els populars demanaven l’ampliació de la mesura. “Els centres de culte no poden obrir als nuclis urbans”, considera el seu portaveu, Juan Fernández. El portaveu qualifica d’“irresponsabilitat” no haver ampliat la moratòria i defensa la necessitat que Badalona disposi d’un pla específic per atorgar llicències per a centres religiosos.

Per la seva banda, el grup de CiU, que va votar a favor de la moratòria, valora positivament la decisió de no renovar la mesura.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram