Compromís del Besòs

Moment de la signatura del full de ruta. Foto: Twitter (@CONFAVC)

La Coordinadora Veïnal del Baix Besòs i les cinc alcaldies de la zona han signat aquest dijous un document que els compromet a treballar plegats. A l’acte hi han assistit, d’una banda, les alcaldesses Ada Colau (Barcelona), Filo Cañete (Sant Adrià), Laura Campos (Montcada i Reixac), Núria Parlon (Santa Coloma) i l’alcalde de Badalona Rubén Guijarro i, de l’altra banda, el president de la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, Pepe Sánchez. Tots sis han signat un acord que hauria de suposar un punt d’inflexió en la feina conjunta entre administracions municipals i el moviment veïnal. Tot plegat, amb la intenció que el Baix Besòs deixi de ser la zona més oblidada de l’àrea metropolitana.

El document signat a la seu del Consorci del Besòs conté els set eixos bàsics que hauran de bastir aquesta col·laboració. El primer de tots serveix per delimitar allò que anomenem Baix Besòs. Així, els signants convergeixen en què el Baix Besòs està format pels districtes barcelonins de Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu; i pels municipis de Badalona, Montcada i Reixac, Sant Adrià i Santa Coloma.

En el segon punt queda palès que aquests territoris, juntament amb la Coordinadora Veïnal del Baix Besòs, volen funcionar com un àmbit autònom d’acció política. Per això, es comprometen a “desenvolupar un nou model consensuat de governança compartida, dotada de plena autonomia i capacitat per desenvolupar, gestionar i transformar el Baix Besòs”.

Els punts següents entren de ple en els eixos d’acció política que, segons els signants, són més urgents per a la zona. Així, es comprometen a millorar la qualitat mediambiental, el teixit productiu, l’accés a l’habitatge, les infraestructures i l’urbanisme i també a reduir la vulnerabilitat social.