Manifestació

Manifestació contra les agressions sexuals a Badalona. Foto: Mar Martí/ACN

Les agressions sexuals en grup a menors que han tingut lloc en els últims temps a Badalona han generat un debat en la societat i en les administracions sobre les causes del problema i com abordar-lo.

Aquesta setmana la directora de la DGAIA, l’organisme d’atenció a la infància i l’adolescència del Govern, confirmava que els tretze menors identificats viuen al barri de Sant Roc, un dels barris amb uns índexs de pobresa més alts de Catalunya. En declaracions a Línia Nord, Raquel Gómez, psicòloga especialitzada en violències masclistes a adolescents de l’Associació de Drets Sexuals i Reproductius, assegura que estem davant d’una problemàtica transversal que en cap cas té a veure amb una zona concreta ni amb una classe social determinada. “La violència sexual ha existit sempre i respon a un sistema patriarcal que la naturalitza i la blanqueja”, explica Gómez.

Aquesta visió la comparteix Carles Sagués, de la Plataforma Sant Roc Som Badalona. Sagués afegeix, però, que la pobresa, tot i no ser la causa, és un factor que afavoreix aquest tipus de situacions. “Cal combatre la pobresa. Al seu voltant es genera un estil de vida amb una manca de possibilitats que pot conduir a barbaritats com aquestes” afirma a Línia Nord.

Per la seva banda, la portaveu dels Mossos d’Esquadra, Montserrat Escudé, ha assegurat que les agressions sexuals en grup, tot i que són greus, suposen només un 4% de les denúncies sobre violència sexual.

Rehabilitar o castigar

Les fonts consultades per Línia Nord coincideixen que és un problema estructural que s’ha de combatre amb una bona educació sexual a les aules i no només amb càstigs. També advoquen per revisar els protocols tant d’assistència a la víctima com la inimputabilitat dels agressors. La rehabilitació, diuen, ha de ser una part important de la solució.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram