Debat ACN Badalona

Els socis fan autocrítica i admeten la paràlisi del consistori en la cita marcada per l’absència del candidat del PP. Foto: Jordi Borràs / ACN

Els candidats a l’alcaldia de Badalona que configuren el govern municipal es conjuren per reeditar el pacte que va permetre treure l’alcaldia a Xavier Garcia Albiol l’any 2021. Els alcaldables de PSC, ERC, Badalona En Comú Podem i Junts han mostrat sintonia en el debat que ha organitzat l’ACN en motiu del 28M, marcat per l’absència del candidat del PP, i on l’actual alcalde, Rubén Guijarro (PSC), i el candidat d’ERC, Àlex Montornès, han marcat perfil per liderar el futur govern.

Tots els candidats han fet autocrítica i han lamentat la paràlisi administrativa del consistori, amb el compromís de revertir la situació. La proposta més coincident passa per ampliar les places de caps d’àrea i descentralitzar les oficines d’atenció ciutadana.

Investir Guijarro

Els actuals socis de govern han mostrat, des de la diferència ideològica que els caracteritza, una bona entesa per reeditar el pacte que va permetre sotmetre Xavier Garcia Albiol a una moció de censura i investir Rubén Guijarro alcalde de la ciutat. L’actual batlle s’ha definit com l’únic capaç de disputar-li l’alcaldia a Albiol: “Soc humilment l’única persona capaç d’aconseguir els suports suficients per ser alcalde la ciutat, i és una gran responsabilitat que vull exercir”, ha dit.

En aquest sentit ha destacat la bona entesa entre els 12 regidors que han configurat l’executiu local, una relació que també ha destacat el candidat de Junts, David Torrents, que ha assegurat sentir-se orgullós d’haver format part de l’executiu. “El candidat del PSC és el que té més possibilitats de continuar perquè és qui s’ho ha ‘currat’ més”, ha assenyalat, tot i retreure-li que en certes ocasions “no ha liderat suficient” per posar ordre al govern.

Debat ACN Badalona

Ha destacat la bona entesa entre els 12 regidors que han configurat l’executiu local. Foto: Jordi Borràs / ACN

Torrents ha destacat que l’entesa és necessària per “evitar que el feixisme governi la ciutat”. També ha enviat un missatge directe a la candidata de Guanyem Badalona En Comú, Dolors Sabater: “Em va saber greu que no hi fossis, a la moció de censura”.

El paper de Montornès

L’alcaldable d’ERC, Àlex Montornès, marca perfil propi com a candidat a liderar el govern alternatiu a partir del 28M, posant sobre la taula el paper per fer tirar endavant la ciutat i fer alcaldes els candidats que s’han plantejat, des de Dolors Sabater fins a Rubén Guijarro: “Si ERC liderem les esquerres, demanarem el mateix que hem donat als altres partits”, ha destacat.

Des de Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó ha destacat el bon funcionament de l’executiu, tot i que hi havia partits i fins i tot gent de la seva pròpia formació que no ho veien clar quan es va rubricar l’acord. “El nostre vot és útil perquè és una assegurança que hi haurà un govern progressista d’esquerres”, ha destacat, tot apuntant que les negociacions després de les eleccions hauran de ser “proporcionals” als resultats obtinguts.

Paràlisi administrativa

Sobre la modernització de l’Ajuntament, totes les forces han coincidit en lamentar la paràlisi administrativa i han sortit a la llum constants retrets creuats entre els candidats. Bona part dels candidats s’han compromès a obrir oficines de gestió de tràmits als diferents districtes per evitar que tot passi pel Viver. Guanyem, Badalona Suma i el PSC són els que han fet més bandera d’aquesta proposta.

Des del PSC, Rubén Guijarro ha admès que l’administració “no està a l’alçada” de les necessitats de la ciutat i ha afirmat que “l’estructura interna de l’Ajuntament no hauria d’estar al centre del debat veïnal”. El candidat a la reelecció ha anunciat una partida de 10 milions per agilitzar el funcionament del consistori per fer-lo “més proper, modern, digital i descentralitzat”. S’ha proposat reduir un 50% el temps de concessió d’una llicència d’activitat i deixar en menys de 6 mesos el termini d’entrega d’un permís per fer una obra major.

David Torrents (Junts) assegura que moltes de les promeses electorals ratllen “l’engany”

En la mateixa línia, ERC ha lamentat que el veïnat “hagi d’estar pendent de com s’organitza internament l’ajuntament” i ha augurat que caldran “dos o tres mandats” per assentar canvis estructurals. Àlex Montornès ha atribuït l’endarreriment de l’administració a la gestió del PP quan va entrar al govern el 2011 i ha tret pit de les recents contractacions dels caps de Recursos Humans i del secretari general, així com del procés d’estabilització de diversos treballadors interins i la convocatòria de la plaça de gerent.

Més punyent ha estat David Torrents (Junts), que ha assegurat que moltes de les promeses electorals ratllen “l’engany” tenint en compte la situació actual del consistori. “Estem prometent inversions que som incapaços de complir”, ha etzibat, retraient que la inestabilitat política de la darrera dècada ha fet “perdre constantment diners, cosa que ha generat el col·lapse perfecte”. Torrents ha fet una crida a l’entesa entre les diferents formacions i ha anunciat la intenció de reformular de dalt a baix l’estructura interna del Viver.

Àlex Romero (Badalona Suma) insta tots els partits a “evitar la política de blocs quasi esquizofrènica”

Des de Guanyem, Sabater ha reivindicat la diagnosi sobre funcionament intern encarregada dos mandats enrere i ha recalcat que des del 2019 es va preveure una plaça de gerent que tot just s’està desencallant a final d’aquest mandat. Sabater ha assegurat que la modernització és “una part imprescindible i un compromís segur” de la seva formació.

Per la seva part, Àlex Romero ha estat el més candidat més crític amb la gestió dels darrers anys i ha instat tots els partits a “evitar la política de blocs quasi esquizofrènica”. Romero ha demanat reinvertir en organització interna part del superàvit dels 50 milions d’euros anuals i ha reivindicat l’aposta de Badalona Suma per la “participació ciutadana, la transparència i la revisió de l’organigrama”.

Debat ACN Badalona

Des de Guanyem Badalona en Comú, Dolors Sabater ha recordat la feina feta quan va liderar l’alcaldia. Foto: Jordi Borràs / ACN

Des de Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó ha criticat la “descomposició” en què es troba el consistori, i ha lamentat especialment tardança en desencallar la convocatòria de la plaça de gerent de l’Ajuntament, fet que ha atribuït a una “falta de prioritat política”. En la mateixa línia ha retret que no s’hagin convocat totes les places de caps d’àrea proposades per la seva formació.

La seguretat i Albiol

La seguretat i la percepció de seguretat que tenen els badalonins ha centrat part del debat, on el nom de l’exalcalde Albiol també ha marcat part de les intervencions. Se l’ha assenyalat com a responsable de fer d’altaveu d’aquesta percepció que no s’adequa a la realitat, segons el candidat del PSC, Rubén Guijarro. “Hi ha alguns que encenen i posen la seguretat al centre del debat, i s’absenten dels debats, i no és el mateix il·luminar els problemes i atiar el pànic que treballar”, ha dit l’actual alcalde.

En aquest sentit, aposta per millorar el cos de la Guàrdia Urbana tant pel que fa a nombre d’efectius com en matèria de tecnologia i mitjans, amb una sala de comandament ” a l’alçada” i càmeres, tant al carrer com als uniformes dels policies. En aquest sentit, ha reclamat a la Generalitat més efectius dels Mossos d’Esquadra a la ciutat.

Debat ACN Badalona

El nom de l’exalcalde Albiol ha marcat part de les intervencions. Foto: Jordi Borràs / ACN

Des d’ERC, Àlex Montornès ha assegurat que plantegen “una nova comissaria mixta que integri Guàrdia Urbana i Mossos d’Esquadra” a Floridablanca”, que integraria 50 nous agents en el paquet de 300 treballadors que necessitaria. La proposta va acompanyada d’una aposta per la policia de proximitat.

Crític amb aquest plantejament ha estat el seu company de govern i candidat de Junts, David Torrents, que ha retret el que ha qualificat de “política Rufiana”, en referència a Gabriel Rufián i la polèmica per la suposada promesa electoral dels republicans de crear una residència per a gent gran a Santa Coloma de Gramenet si ERC governa la ciutat a partir del 28M. “La política Rufiana arriba a Badalona, per què no hi diuen abans que faran una altra comissaria?”, ha dit, tot apuntant com a proposta la unificació de les policies locals i municipals amb Mossos per millorar la seguretat a l’entorn metropolità.

David Torrents (Junts): “La política Rufiana arriba a Badalona”

Des de Guanyem Badalona en Comú, Dolors Sabater ha recordat la feina feta quan va liderar l’alcaldia, on el baròmetre de 2018 reflectia el model d’èxit de seguretat amb una molt bona nota. “La regidoria de Seguretat afrontava les inseguretats que tenim les persones, com ara no tenir habitatge, dormir al carrer, no tenir energia i que fins i tot et pot dur a que s’incendiï la casa”, ha destacat.

La candidata de Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó, ha destacat la necessitat de treballar per a tota la població, amb especial èmfasi en les persones més vulnerables, com la gent gran, els infants que comencen a anar sols pel carrer o les dones. “El debat és quin és el millor model”, ha destacat, apuntant a la necessitat de fomentar la policia de proximitat als barris, escoles i comerços.

Rubén Guijarro (PSC): “No descansaré ni un minut fins que les dones puguin anar pel carrer tranquil·lament”

L’alcaldable de Badalona Suma, Àlex Romero, també ha apuntat a la necessitat d’impulsar mesures reals, més enllà dels protocols, sobretot en aquells barris “més enllà de la C-31”, ha assenyalat. “Cal que això es tradueixi en mesures i casos concrets al carrer”, assegurant que la policia de proximitat “és com un Arc de Sant Martí”, considerant que un dia hi és i l’altre no.

L’actual alcalde, Rubén Guijarro, ha sentenciat amb una defensa de la seguretat sobretot de les dones: “No descansaré ni un minut fins que les dones puguin anar pel carrer tranquil·lament i que les joves puguin sortir-hi amb calma”. En aquest sentit també s’hi ha pronunciat la candidata de Badalona En Comú Podem, Aïda Llauradó: “Com a dona, mare i filla, les dones ens hem de sentir segures en l’espai públic, en un centre comercial, en un carrer o a casa nostra”.