La Paquita observa com un colom sobrevola la planta superior del Centre Cívic La Colina (esquerra) i la Mercè i l’Angy a les portes del de Morera. Fotos: A.R.

La notícia saltava el passat 25 de maig. Badalona Comunicació publicava unes impactants imatges de l’interior del Centre Cívic La Colina, al límit entre Badalona i Santa Coloma de Gramenet. Aquest equipament –seu de l’Oficina Municipal de Districte (OMD) número 2– va tancar les portes fa més d’un any a causa de la pandèmia del coronavirus. En aquest temps, els coloms van apropiar-se de l’espai contribuint a la seva degradació i deixant tota l’escalinata principal de l’edifici plena de cagarades.

“Aquí fins i tot hi havia coloms morts. Això ho van tancar i ningú hi ha tornat a pensar fins ara”, explica la Paquita, una de les membres de l’Associació de Veïns de la Colina. Els integrants d’aquesta entitat han estat els únics que han pogut accedir a l’edifici durant aquests últims mesos després del confinament dur. “Nosaltres tenim les claus perquè el nostre despatx està a la planta baixa. Fa uns tres mesos vam presentar la queixa formal a l’Ajuntament i fins i tot va venir el regidor Miguel Jurado a veure com estava l’espai”, apunta l’Esperanza, presidenta de l’associació.

La visita del regidor, però, no va servir per posar fi a la problemàtica i el cas va acabar sent un dels protagonistes del Ple de març, on Badalona En Comú Podem va presentar una moció per exigir la reobertura en condicions del Centre Cívic. L’alcalde Xavier García Albiol es va comprometre a iniciar les tasques de neteja, que es van dur a terme a finals de la setmana passada. Tanmateix, la situació encara no s’ha aconseguit resoldre. Línia Nord va poder comprovar aquest dilluns com l’escalinata de l’edifici tornava a estar plena de cagarades.

TANCAMENTS A LA FORÇA
Segons denuncia la Federació d’Associacions Veïnals de Badalona (FAVB), situacions com la del Centre Cívic La Colina es repeteixen en molts altres equipaments públics de la ciutat. És el cas de la Biblioteca de Can Casacuberta, que porta més d’un any tancada per uns problemes crònics amb la climatització de l’edifici. A principis de maig, el consistori anunciava que l’equipament podria reobrir les seves portes a la tardor, quan haguessin conclòs les 16 actuacions diferents de millora que s’han hagut de començar a fer per la falta de manteniment.

Un altre dels equipaments que espera poder reobrir aviat és el Centre Cívic de Morera. Aquest edifici va haver de tancar uns dos mesos abans de l’esclat de la pandèmia per problemes de salubritat. “Arran del temporal Glòria van començar a aparèixer rates i van clausurar-lo per poder fumigar”, assenyala Mercè Cabrera, presidenta de l’Associació de Veïns de Morera, una de les entitats que desenvolupa gran part de la seva activitat al centre. Des d’aleshores, l’equipament ha estat tancat i tots els tràmits que assumia l’oficina del districte número 3 –ubicada en un petit despatx a la plata baixa de l’edifici– s’han traslladat com en el cas de la Colina al Centre Cívic de Can Cabanyes.

La pèrdua d’aquest punt de referència a passat factura al barri de Morera, on no hi ha gaire més equipaments que puguin absorbir la demanda d’entitats i col·lectius. Abans del canvi de govern, veïns i consistori van debatre la possibilitat de trobar un espai alternatiu, però no es va acabar concretant. “Trobar un local barri amb les mateixes condicions és impossible. Aquest centre és enorme”, assegura Angy Romero, membre de l’Associació de Veïns de Morera, que recorda que es tracta d’un edifici privat de gestió pública. Des de l’entitat consideren que la inestabilitat política a la ciutat contribueix a l’eternització de problemàtiques com la d’aquest equipament, però confien que les promeses obres de reforma puguin començar aviat.

UN PROBLEMA ENDÈMIC
La FAVB denuncia que aquests no són casos aïllats i que altres centres cívics com el de Llefià, Canyadó o el mateix de Can Cabanyes necessiten una inversió urgent. En la mateixa situació es troba la Biblioteca de Lloreda, la Torre Codina de Canyet o nombroses instal·lacions esportives de municipi.

El nou pressupost, una solució?

El nou pressupost d’inversions de Badalona ratificat dimarts preveu, entre altres, la millora de les instal·lacions esportives i de totes les biblioteques municipals o la rehabilitació d’alguns edificis històrics com els de Ca l’Arnús. També contempla millores en diversos Centres Cívics.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram