Blocs de pisos al barri de Sant Roc. Arxiu

La iniciativa de renovació de la major part del barri de Sant Roc s’inicia els anys 90 després de constatar l’existència de patologies estructurals en forma d’aluminosi a una bona part dels edificis del barri, construïts els anys 60. El Pla Especial comprèn en un inici la substitució de 918 habitatges compresos entre els carrers Alfons XIII, Vélez Rubio, Anselm Turmeda i Mà­laga, i s’amplia posteriorment a l’avinguda del Marquès del Mont-roig, amb 144 unitats més. La primera fase dels nous pisos es va lliurar el 2001, i l’últim lliurament data del juliol d’enguany, amb un nou bloc de 68 unitats construït a tocar del camp de futbol. En total, ja s’ha completat el 75 per cent de la remodelació del barri i s’han lliurat 785 pisos dels 1.035 pre­­vistos de nova construcció, se­­gons dades del departament de Medi Ambient i Habitatge.

Des de l’Incasòl, David Companyon, director de comunicació i relacions externes, afir­ma que la Generalitat manté la previsió inicial i confia que abans d’acabar l’any es pugui licitar ja el bloc L i les obres puguin començar, com estava previst, l’any 2011. L’Incasòl admet certs ajustaments com a conseqüència de la crisi però garanteix que el programa de remodelacions tirarà endavant i més després que el passat 25 d’octubre signessin amb l’antic ministeri d’Habitatge el conveni que dóna continuïtat a tots els processos de remodelació oberts.

Diferent ho veu Diego Justicia, president de l’Associació de Veïns de Sant Roc. Alerta que la situació ara està bloquejada a l’espera de que les administracions tinguin el finançament necessari per abordar les obres. Explica que els solars on hauran d’anar els futurs edificis O i L estan ja a punt des del passat mes de novembre però que les obres no comencen per manca de diners.

FRUSTRACIÓ VEÏNAL

Justicia expressa la seva frustració perquè, diu, mai havia fallat cap remodelació a Sant Roc i sempre s’havien dut a terme totes seguint els terminis i calendaris previstos. Destaca, a més, el contacte correcte i satisfactori amb la Generalitat i Ajuntament i que sempre ha prevalgut el consens en les reunions que ha mantingut amb ambdues administracions. Conclou, per tant, que és un pro­blema de diners, i no de voluntat.

Això no deixa, però, que des de l’Associació de veïns de Sant Roc es plantegin convocar alguna manifestació de protesta que comptaria, en principi, amb el suport d’altres associacions de veïns d’habitatge social de Catalunya.

Mentrestant, les persones que esperen que es construexin els nous pisos de protecció oficial continuen vivint als pisos amb patologies estructurals. La situació és diferent entre els que encara falten de la primera fase i les 144 famílies de l’avinguda Marquès de Mont-roig. Segons denuncia Diego Justicia, el segon grup es troba en una situació més delicada ja que no pot vendre els seus actuals pisos a la Generalitat de manera que es troba entre l’espasa i la paret perquè, diu, no poden vendre els seus actuals habitatges a ningú més que a especuladors i per tant no poden marxar dels seus actuals pisos.

MODEL PACTAT

El procés de remodelació de Sant Roc, en el qual hi participen Estat, Generalitat i Ajuntament, s’està portant a terme seguint un model d’integració pactat amb els representants veïnals que procura mantenir els veïns a la mateixa comunitat on vivien i seguint criteris de cohesió social. Els veïns són cons­cients, a més, que els primers a marxar a un nou pis eren els primers que generaven terrenys.

Amb tot, els nous blocs O i L seran de 56 habitatges cadascun i acolliran els veïns pendents d’anteriors fases de remodelació, i els primers de la nova de l’avinguda Marquès de Mont-roig. Seguiran el mateix model portat a terme fins ara, amb pisos de tres dormitoris i d’arquitectes diferents, per trencar la imatge de polígon i l’aposta d’incrementar l’espai públic.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram