Infografia: Eduardo Corria

El 14-F va escenificar un canvi de cromos a Badalona entre el PSC i Ciutadans. Els socialistes van imposar-se clarament en les eleccions catalanes celebrades diumenge amb un 30,2% dels vots i gairebé van doblar els resultats obtinguts fa quatre anys, quan Ciutadans va arrasar a la ciutat amb un percentatge semblant, però amb prop de 17.400 vots més. L’actual situació epidemiològica per la pandèmia del coronavirus va jugar un paper clau en aquest sentit i va acabar fent caure la participació 34 punts fins al 45,8%.

Malgrat perdre més de 9.000 vots respecte als comicis del 2017, ERC es manté com a segona força al municipi amb el 18,9% de les paperetes. En tercera posició s’afiança JxCat (12%), que millora els seus resultats imposant-se en tres barris de la ciutat, però que també pateix una davallada en el nombre de votants.

VOX I DESFETA DE CS I PP
El partit d’ultradreta Vox va irrompre també amb força a Badalona amb el 9,8% de les paperetes i es va convertir en la quarta formació més votada per davant de comuns, Cs, PP i CUP-G. Aquesta entrada fulgurant queda constatada amb la consolidació de Vox com a segona força en vuit dels 34 barris de la ciutat.

Els comuns es mantenen com el cinquè partit en discòrdia, però perden la meitat dels vots obtinguts fa quatre anys. Tanmateix, la caiguda més pronunciada la va protagonitzar Cs, que va veure com s’esfumaven prop de 34.000 paperetes i va aconseguir el suport de només el 6,7% de l’electorat, molt lluny del 31% del 2017. El PP de Xavier García Albiol també va caure en picat a Badalona, i amb el 5,7% dels vots va perdre gairebé tres punts des de les passades eleccions.

LA CUP-G DOBLA RESULTATS
Entre les forces independentistes, l’única que va augmentar lleugerament el nombre de vots és la CUP-G, que amb la candidatura conjunta amb Guanyem –liderada per l’exalcaldessa Dolors Sabater– va rebre el suport del 5,5% de l’electorat que va acudir als 45 col·legis electorals habilitats. Amb aquest percentatge, els anticapitalistes aconseguien gairebé doblar els resultats obtinguts fa quatre anys.

JxCAT I ERC
Els excel·lents resultats del PSC també es tradueixen en victòria en 29 dels 34 barris de la ciutat, amb especial domini (més del 41% dels vots) a Lloreda, la Pau i Sant Mori de Llefià. JxCat consolida la seva hegemonia com a primera força al Centre (33%) i a Dalt la Vila (28,3%) i també aconsegueix desbancar ERC com a partit més votat a Casagemes.

Respecte a les eleccions del 2017, els republicans perden dos barris a favor de JxCat i dels socialistes –la Morera– i s’imposen al Coll i Pujol (27,6%) i al Progrés (24,4%). Per altra banda, Vox va treure els seus millors resultats als barris de Sant Joan de Llefià (16,3%) i Pomar (16,1%) i va ser el segon partit més votat a sis barris més (Sistrells, Sant Roc, la Mora, Sant Mori de Llefià, la Salut i la Pau).

Els comuns es van fer forts a Bonavista –on ja van guanyar en les darreres eleccions generals– i la CUP-G es va disparar al Centre (11,4%) i a Casagemes (10,8%).

Vox entra al Besòs i èxit d’ERC i JxCat a Montgat i Tiana

Les eleccions del 14-F van deixar dues realitats molt diferents a la resta del Barcelonès Nord. El PSC es va imposar amb contundència a la zona del Besòs, on Vox es va convertir en la tercera força, i l’independentisme va consolidar la seva hegemonia a Montgat i Tiana.

Els socialistes van aconseguir a Santa Coloma el seu millor resultat al Barcelonès Nord amb el suport del 41,7% de l’electorat. En segona posició va acabar ERC, que amb el 14,9% dels vots va millorar els resultats de fa quatre anys. La irrupció de Vox li va servir per superar els comuns i Ciutadans –que va perdre el 26% dels vots del 2017– en una cursa pel tercer lloc decidida per només 400 paperetes.

Sant Adrià també es va tenyir de vermell amb el 34,1% dels vots. Per darrere del PSC, ERC va certificar un bon resultat (17,9%) que li permet millorar les xifres de fa quatre anys. El gran protagonista a les urnes, però, va ser Vox, que va aconseguir als col·legis adrianencs el seu millor resultat a la zona amb el 12,1% dels vots, per sobre dels comuns, Cs i JxCat.

VICTÒRIES AJUSTADES
ERC va revalidar a Montgat la victòria per la mínima que ja va aconseguir el 2017 davant de Cs, però aquest cop superant el PSC amb el 23,6% de les paperetes, a molt poca distància del 22,7% dels socialistes. A Tiana, JxCat va tornar a imposar-se amb el 25,6% dels vots a ERC, que es va quedar amb el 24,6%. La CUP-G va aconseguir aquí el seu millor resultat a la zona, amb el 8% de les paperetes.