La foto de família de la selecció espanyola i del Dream Team. Foto: ACB

Abans-d’ahir es van complir 25 anys de l’inici dels Jocs Olímpics de Barcelona, una cita que va transformar aquesta ciutat però que també va tenir una influència determinant en altres municipis del país. És el cas de Badalona, que va ser l’epicentre de les competicions de bàsquet. L’Olímpic, inaugurat un any abans, va ser testimoni d’excepció del joc que va desplegar el millor equip de la història: el Dream Team dels Estats Units amb Michael Jordan, Larry Bird i Magic Johnson, els millors jugadors de l’NBA de principis de la dècada de 1990, al capdavant. Línia Nord ha pogut parlar amb dos protagonistes que van viure la cita intensament i van tenir els nord-americans cara a cara: l’aleshores jugador Jordi Villacampa i el periodista de la Cadena SER Xavi Saisó.

“SABIA QUE PERDRÍEM”
L’exjugador i expresident de la Penya, Jordi Villacampa, va ser un dels dotze homes seleccionats per competir a la cita. El sorteig va fer que la selecció espanyola caigués en un grup duríssim, amb els nord-americans, Croàcia, el Brasil, Alemanya i Angola.

El 2 d’agost va arribar el partit que tothom estava esperant. “Va ser l’únic partit de la meva vida que sabia que perdria abans de jugar-lo”, diu Villacampa, que va formar part del cinc inicial d’aquell matx amb Jofresa, Herreros, Jiménez i Andreu. “Va ser tota una experiència, poder competir contra jugadors que només podíem veure per televisió”, afegeix Villacampa, que va anotar 15 punts i va robar 3 pilotes en 34 minuts. “Érem conscients que a banda de molt bons, físicament eren molt potents. Ho vam veure i ho vam patir”, diu el reusenc, que recorda que la selecció es va fer una foto de grup amb els nord-americans.

Els estatunidencs van guanyar tots els partits de la cita i es van penjar l’or el 10 d’agost després de derrotar Croàcia (117-85).

BOLCATS AMB EL BÀSQUET
I és que Badalona sempre ha tingut un vincle especial amb el bàsquet, però l’idil·li es va intensificar durant les dues setmanes llargues de la competició. “Aleshores la Penya estava en el seu millor moment i això va facilitar que es creés una simbiosi i que hi hagués un gran ambient. En molts partits que a priori no eren els més atractius, hi havia molta gent de la ciutat”, valora Saisó.

La presència nord-americana va despertar una enorme expectació -“fins i tot en els entrenaments”, diu el periodista- però la relació Dream Team-Badalona va ser merament esportiva. “Entrenaven, jugaven i poc més. S’estaven o al seu hotel de Barcelona, perquè tampoc eren a la Vila Olímpica, o fent alguna excursió”, detalla Saisó.

El periodista assegura que la cobertura de la cita va ser “un dels moments més importants de la meva vida professional” i apunta que, tot i que la cita no va afectar la ciutat tant com va passar a Barcelona, sí que hi va haver canvis a barris com Montigalà.

ESPERIT OLÍMPIC BADALONÍ
Aquest esperit olímpic també es pot gaudir en l’exposició que hi ha a la planta baixa de la Casa de la Vila i que es pot visitar fins demà.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram