Foto: Eduardo Corria

Dimarts, 11 del matí. A la Casa de la Vila de Badalona, mentre Xavier García Albiol ofereix una roda de premsa sobre la investidura de dissabte passat, Línia Nord es reuneix amb Álex Pastor al seu despatx. L’alcalde admet que el va “sorprendre” la decisió final de Dolors Sabater i es mostra conciliador. El que toca ara, diu, és “cosir” la ciutat.

Dissabte, l’ambient que es va trobar quan va sortir a la plaça de la Vila contrastava amb el de fa quatre anys. Poca gent, certa fredor… Creu que el seu projecte i lideratge il·lusionen?
El que vam veure a la plaça de la Vila fa quatre anys va ser una confrontació entre una part dels veïns i veïnes i una altra. I crec que el que vam veure aquest dissabte passat és un exemple que la confrontació s’ha acabat, almenys respecte d’una alcaldia com la que jo represento. Al final, nosaltres el que volem és acabar amb aquesta crispació i començar a parlar entre tots, perquè les diferències ideològiques no han d’estar per sobre de l’interès general, que no és altre que la ciutat de Badalona.

Arribar a l’alcaldia sent la tercera llista més votada i sense negociar amb cap grup municipal és bo per a la salut democràtica de la ciutat?
Salut democràtica és arribar a un ple municipal on hi hagi més de 14 regidors, que són els que marquen la majoria absoluta, apostant per un candidat en concret. A més, la salut democràtica es demostra no només els dies previs a la investidura, sinó també els següents. El compromís que vaig adquirir va ser el de parlar amb les forces que han donat suport a la meva investidura a partir d’aquesta setmana. I és el primer que hem fet. Dilluns ens vam reunir amb la Badalona Valenta, els comuns i Junts per Catalunya.

Com va anar?
La veritat és que molt bé. Del que vam parlar, sobretot, va ser d’eixos programàtics i de qüestions en les quals jo crec que tenim moltes coses en comú. Començant per la modernització de l’administració i seguint pels serveis socials, l’emergència habitacional, la neteja, el manteniment… Són qüestions que ens preocupen a tots i, al final, els veïns i veïnes, votin el que votin, hi estan d’acord.

I van parlar de com governaran? Que Guanyem i ERC entrin al govern és una opció que està sobre la taula o no?
A dia d’avui nosaltres no ho hem posat sobre la taula, però evidentment respectem la posició de cada formació. Els pròxims dies cadascú marcarà la seva posició. Es parlarà de tot. Però nosaltres ja hem demostrat durant aquest últim any que som un govern dialogant i capaç de pactar amb qualsevol. La meva preocupació no és tant la d’un govern de sis, vuit, nou… sinó un ple de catorze regidors.

Dolors Sabater va dir ahir a la ràdio municipal que la possibilitat d’alternar-se l’alcaldia vostè i ella està sobre la taula.
Nosaltres estem disposats a escoltar tothom, i Sabater té la seva posició. És normal que tothom plantegi la seva, però nosaltres tenim la nostra. Ho podem contemplar tot, però, repeteixo, nosaltres tenim la nostra posició. Després de la campanya que hem fet, ara seria contradictori facilitar l’alcaldia a Sabater. Això és evident, no?

En política, d’evidències poques.
[Somriu]. La posició del PSC és buscar la governabilitat d’aquesta ciutat. Nosaltres apostem…

… per vostè quatre anys d’alcalde.
Evidentment. Però al final no serem només nosaltres els que ho decidirem. Si hi hagués una ingovernabilitat, a ningú se li escapa que no hi podria haver una moció de censura, perquè haurien de sumar Sabater i Albiol, però tampoc podríem permetre que es bloquegés la institució.

Des de Badalona en Comú segueixen insistint en un govern ampli d’esquerres precisament per evitar aquest bloqueig.
Sí. I nosaltres escoltarem tothom. Però hem dit el que hem dit i som conseqüents amb la nostra credibilitat.

Realment es veu governant quatre anys en les condicions que ho ha fet durant els últims mesos? En minoria i geometria variable?
Bé, fa un any tothom ens deia que amb quatre regidors no seríem capaços de tirar endavant les polítiques d’aquesta ciutat i crec que hem demostrat que sí, que podem aprovar tots els punts dels ordres del dia i un pressupost sense cap vot en contra. I això no és perquè siguem millors que els altres, sinó perquè tenim la capacitat de dialogar i de trobar l’encaix. I així ho seguirem fent.

Quines són les mesures que creu que s’han de prioritzar en aquest inici de mandat?
Algunes de les qüestions que citàvem fa un moment. Tenim un problema molt gran amb el tema de l’habitatge. Ens hem de posar les piles per construir pisos públics, adquirir-ne a través de la Mesa d’Emergència Social i de la Sareb, com ja estem fent, i donar resposta a l’emergència social que tenim. Per altra banda, hi ha el tema de la neteja. Ha de ser una prioritat. S’ha d’ampliar el servei amb recollides extraordinàries, amb noves maquinàries, amb més recursos humans… I crec que el manteniment i la seguretat també són cabdals. En aquests temes és on hem d’aconseguir posar-nos tots d’acord per tirar-los endavant.

Per aconseguir-ho, no hauria estat més convenient arribar a un acord amb la candidatura d’esquerres més votada i formar un govern ampli i fort?
En política, com en la vida, has de ser coherent amb la teva posició. Sempre. Sobretot perquè crec sincerament que la solució per superar la crispació, la confrontació i els blocs érem nosaltres. En aquest sentit, simplement hem sigut conseqüents amb la nostra paraula. És l’única manera que tens perquè la gent acabi confiant en tu.

“Em va sorprendre que finalment Sabater em donés suport, perquè no hi ha cap pacte”

El va sorprendre que finalment Sabater retirés la seva candidatura i el votés a vostè?
Sí, no els enganyaré. Perquè ella mateixa ho ha dit: no hi ha cap pacte. Jo em vaig assabentar que em donaria suport pràcticament com vostès, just abans del ple.

Albiol va insistir durant tota la setmana prèvia, arran de l’entrevista que li va fer Línia Nord, que hi havia un “compromís” entre vostès de respectar la llista més votada.
Crec que he demostrat durant l’últim any que això no és veritat. Sempre he dit que no hi havia cap pacte amb el PP i s’ha vist clarament que és així. I ara sembla que és a l’inrevés. Albiol diu que tinc un pacte amb les forces independentistes. Jo no tinc cap pacte ni amb uns ni amb els altres. A dia d’avui no tenim cap pacte amb ningú.

I, malgrat això, va aconseguir que l’investissin. De fet, no és la primera vegada que aconsegueix reunir bona part dels vots del Ple. Tem, però, que a partir d’ara la resta de partits li posin més condicions per arribar a acords?
D’això va la democràcia, de dialogar i de pactar. Badalona no pot funcionar amb una política de blocs. És un error que Albiol s’autodescarti per arribar a acords. Jo només li demano que escolti els veïns i veïnes que el van votar i veurà que hi ha qüestions, com la neteja o el manteniment que comentàvem abans, que segur que els beneficien. Parlem de l’interès general de Badalona, no d’interessos partidistes.

I creu que ho farà?
Algú es pot negar a construir una escola bressol a Montigalà? O a obrir un lateral i repensar una autopista que trenca la ciutat? Jo penso que no i, per tant, no crec que Albiol estigui quatre anys votant en contra de tot, perquè els seus propis votants també surten beneficiats d’aquestes polítiques.

Com s’explica que Albiol segueixi tenint un suport tan ampli a la ciutat?
Albiol ha picat molta pedra. Fa 30 anys que es dedica a la política municipal i va aprendre’n molt de Maite Arqué. Va adoptar una manera de fer política que havíem practicat molt des del PSC i que celebro que l’estem recuperant: la proximitat amb els veïns i veïnes. Però tornant a Albiol, com que viu de la polèmica té molta presència mediàtica, cosa que li dona un grau de coneixement elevat. A més, aglutina tota la dreta. Recordem que Ciutadans s’ha quedat en dos mil vots.

I els milers de votants que van triar Albiol, què farà amb ells?
Ara venen mesos complicats. El que cal fer és cosir la ciutat. I per aconseguir-ho cal parlar amb tothom. No he parat de repetir-ho.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram