Dolors Sabater Espai Línia

Dolors Sabater, just després de l’entrevista. Foto: Joanna Chichelnitzky

Dolors Sabater passa per l’Espai Línia, el primer centre de comunicació de proximitat, a Barcelona, durant la setmana del seu comiat del Parlament després d’haver estat la cap de files de la CUP-Guanyem. L’exalcaldessa badalonina, que ara és l’única regidora de Guanyem a l’Ajuntament de Badalona, no estalvia paraules contundents contra Albiol.

Tanca una etapa al Parlament i deixa la candidatura que va liderar en un moment complicat per a la CUP, que està debatent el seu rumb. Marxa del Parlament amb sensacions contraposades?
Puc parlar de decepció en el sentit que, quan aquesta legislatura s’obria, hi havia esperança per confrontar amb l’Estat per avançar nacionalment i amb les oligarquies econòmiques per avançar socialment. I no hi ha hagut ni una cosa ni l’altra. Tinc la sensació de tancar una etapa en què puc fer un balanç positiu per la feina feta, però en conjunt ha estat una legislatura molt autonòmica i poc esperançadora.

Creu que la CUP no s’ha acabat de creure la seva figura?
La CUP ha tingut un rumb una mica erràtic al Parlament. En un inici, em venen a buscar per fer un acord perquè volen posar èmfasi en la capacitat que tenim les candidatures d’unitat popular d’incidir governant. Ho hem fet en molts ajuntaments i han passat coses que no passarien si no hi fóssim. Sobre la legislatura, de seguida es va descartar que forméssim part del govern, i aquest missatge que anava implícit en la meva persona queda desdibuixat.

“Hi ha votants d’Albiol que ja han vist que s’han equivocat”

Ha sentit el suport de la CUP?
Sí. Jo no he anat al Parlament per la foto, sinó per fer feina. El Parlament invisibilitza moltes de les feines que es fan, i no ha sigut una etapa en la qual jo hagi tingut una projecció pública rellevant. Això ha sigut llegit per les bases de Guanyem com un greuge que no ha ajudat el projecte pel qual veien positiu que estigués al Parlament. Les candidatures com aquesta, però, no funcionen igual que d’altres amb presidències més jeràrquiques.

Ara se centrarà en la feina d’oposició a Badalona. Va plantejar-se dimitir després dels resultats electorals negatius?
Sent diputada era molt còmode dimitir i centrar-me en la tasca parlamentària. Però, precisament pels resultats, vam considerar que calia donar la cara i que no era un moment per fugir de Badalona, sinó per ser-hi i plantar cara a una majoria absoluta del PP i treballar en la nostra refundació, que necessita molta feina i un vincle de baula amb el que vam ser a l’època que vam tenir molta gent que va confiar en nosaltres; quan vam governar i liderar.

En les reflexions postelectorals ja va plantejar l’escenari de les renovacions de lideratges. Aquesta serà la seva última etapa com a cap visible de Guanyem?
La lectura que fem és que la ciutat necessita molt més. Per tant, els esforços que jo pugui fer en la política institucional són més útils en l’àmbit local, perquè tenim una emergència, que és el creixent suport a la proposta d’Albiol. Encara no hem parlat del meu futur, però.

Dolors Sabater Espai Línia

Albert Ribas i Rubén Hidalgo entrevistant Dolors Sabater. Foto: Joanna Chichelnitzky

Es planteja no acabar el mandat i que pugui haver-hi un relleu?
Estan passant coses gravíssimes a la ciutat. És molt urgent que ens focalitzem a poder aturar les barbaritats que poden fer des de l’alcaldia i a reconstruir el poder popular per liderar polítiques per a la gent. No som un partit clàssic i no funcionem igual que aquells que cremen les persones. Pesa més la memòria de la Dolors Sabater lluitadora de tota la vida i l’honestedat i la sinceritat política que el paper institucional.

En el seu discurs d’investidura del 2015 va dir que governaria per al poble. Vuit anys després, la gent votava massivament Albiol. Li genera una sensació de fracàs?
El fracàs és de les polítiques de la ciutat. Després del govern del canvi, crec que es va sumar a la consciència col·lectiva de la ciutat un sentiment que no ens en sortim. Hi ha tanta desesperació per la situació política i econòmica de l’Ajuntament que es fa una aposta a la desesperada per una majoria absoluta. Després de sis mesos, aquesta gent ja ha descobert que es va equivocar, perquè amb una majoria absoluta no s’estan afrontant els problemes.

Com a Dolors Sabater i Guanyem, quines són les seves responsabilitats sobre l’actual escenari de Badalona?
És evident que hem de fer autocrítica. El 2019 vam fer l’esforç de renunciar a governar per superar el veto del PSC i per evitar que Albiol fos alcalde, i vam posar el govern en mans d’Álex Pastor, que es va demostrar que va ser un error garrafal. Potser aquí nosaltres hauríem d’haver assumit, tot i que ens fes mal, que calia permetre que governés Albiol malgrat que teníem claríssim que no ho volíem. Sigui com sigui, no hem tingut la capacitat de transmetre a la ciutadania que podíem superar els esculls dels partits de l’statu quo.

“Tothom sap que l’administració de Badalona està en fallida”

Vostè descriu Albiol com un polític feixista i d’extrema dreta, però sempre deixa clar que això no implica que els seus votants ho siguin. No creu, però, que es poden sentir atacats i, d’alguna manera, es reforça el lligam amb Albiol?
Si l’extrema dreta creix, és perquè algú la vota. Però, per créixer, el que fa és jugar al joc democràtic per obtenir vots per exercir polítiques antidemocràtiques. Això s’ha vist clarament amb Vox quan té poder a les institucions. Nosaltres, per respecte a les 50.000 persones que han votat Albiol, hem de treure’ls la bena dels ulls i fer-los veure què és el que representa aquest polític amb les polítiques que defensa.

Creu que la gent que el vota té una bena als ulls?
Hi ha gent que té una bena als ulls i que s’ha cregut les mentides. Va fer una campanya boníssima perquè la gent no el veiés com un polític d’extrema dreta, sinó com una bona persona que resoldria els problemes. Per tant, molta gent que l’ha votat no és d’extrema dreta, sinó que ha votat un personatge que se li ha venut. A més, no hi ha millor aliment per a l’extrema dreta que governar amb una etiqueta d’esquerres i no fer polítiques de rescat dels drets de les persones treballadores. Si cobres una misèria i no tens expectatives de millora, i quan han governat les esquerres ha continuat passant el mateix, és molt normal que, si algú t’està oferint un paradís, el votis.

Recentment, s’han viscut diversos desnonaments, com el del carrer Calderón de la Barca, amb acusacions d’Albiol als afectats. Badalona torna a ser notícia per un cas d’habitatge i pobresa…
S’ha demostrat el tarannà racista i de criminalització de la pobresa de l’alcalde, que no només no dona els serveis que la llei obliga a les persones en situacions com aquesta, sinó que fa un vídeo dient que són ocupes delinqüents quan són llogaters. Hi ha lleis que obliguen els grans tenidors a negociar amb els llogaters i amb les institucions públiques per trobar solucions. I no ho estan fent. És un problema estructural que té a veure amb el capitalisme ferotge, que està fent que l’habitatge sigui un negoci i no un dret.

Dolors Sabater Espai Línia

Dolors Sabater, fotografiada a l’Espai Línia. Foto: Joanna Chichelnitzky

Parlant de la gestió d’Albiol, vostè deia fa poc que “comença a fer vergonya això d’anar fent titulars” i que no s’ha vist res, només un arbre que és “una pamfletada“.
La crítica més important que li faig és que va aconseguir la majoria absoluta prometent que, si la tenia, resoldria els problemes de funcionament de l’Ajuntament. Aquests problemes tothom els té a la pell de l’ànima. Hi ha una cultura ciutadana convençudíssima que l’Ajuntament és un autèntic fracàs.

Sobre la gestió municipal, vostè sempre ha reivindicat la comissió de modernització impulsada per Guanyem, que no s’ha aprofitat. Tot i això, creu que poden haver-hi millores de funcionament durant aquest mandat?
El 2016, nosaltres ho vam detectar i vam posar-la en marxa. La figura del gerent de l’Ajuntament està aprovada des del 2019, i no l’han posat ni els socialistes ni Albiol. Durant aquests sis mesos de mandat, l’Ajuntament no ha tirat endavant ni un contracte. Només l’arbre i la il·luminació de Nadal. És un engany. De moment, tot el que ens ha demostrat fins ara és que continua fent el mateix que quan va governar l’última vegada.

Hem vist casos com els dels exàmens manipulats de la Guàrdia Urbana. Com perjudica això a la imatge de la ciutat?
La imatge de la ciutat està devaluada a un nivell que serà molt difícil de reparar. És conegut a tota Catalunya i a tot l’Estat que l’administració de Badalona està en fallida absoluta. En aquest cas, ells ho atribueixen a un tema tècnic, però nosaltres hem aixecat les sospites per un intent de manipulació, perquè Albiol, en això, té un currículum important.

“Al Parlament no he tingut una projecció pública rellevant”

El nou líder del PSC, Fernando Carrera, deia en una entrevista al Línia que “Badalona no necessita un xerif”. Però hi ha una dicotomia: el model de seguretat d’Albiol rep crítiques de l’oposició, però alhora li dona vots…
Ha seguit els paràmetres de l’extrema dreta d’arreu: incrementar la por i la sensació d’inseguretat, assenyalar un culpable i dir que ho resoldrà amb accions punitives. Nosaltres vam canviar a un model policial que és exemple en congressos de seguretat. Però s’ha donat espai a una campanya contínua que fa creure a la gent que amb una furgoneta amb senyors armats donant voltes es resoldran els problemes. I això no significa que no hi hagi problemes per resoldre.

L’any ha estat marcat per les agressions sexuals en grup de menors a altres menors. Què li sembla la proposta del Govern de retirar la custòdia als pares de menors agressors sexuals inimputables si no funcionen els programes educatius?
Concentrar-se en les mesures punitives i no veure les estructurals que s’han d’abordar és una vergonya. Cal treballar amb la persona per evitar la reincidència, però també en la prevenció, l’educació i en els protocols, perquè en aquests casos al Màgic van fallar.

Sobre urbanisme, vostè ha qualificat el projecte de les Tres Xemeneies de “nyap insostenible”. Creu que un projecte important com aquest, més enllà que no hi ha res perfecte, és bo per a Badalona?
El projecte que ha d’anar a les Tres Xemeneies i l’activitat econòmica són bons. El que és dolent és que això hagi de ser a força de regalar un negoci especulatiu als propietaris i que els habitatges es construeixen en una zona inundable.

Una altra qüestió és la pacificació de la C-31. Com a alcaldessa ho va demanar a la Generalitat. Set anys després s’ha creat la comissió que l’ha d’estudiar. Els terminis no conviden a l’optimisme…
No hi conviden perquè hi ha una conclusió que puc confirmar i que és compartida pels espais de la CUP, Guanyem… És important entrar a les institucions, però on es guanyen les lluites és al carrer. És important la feina de Transformem la C-31 i d’altres, però no n’hi ha prou. Es necessita més pressió, perquè combatre els interessos dels grans partits és molt difícil.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram