Albiol, en una imatge d’arxiu. Foto: Núria Julià / ACN

Xavier García Albiol ja torna a governar Badalona mentre molts encara assimilen el que va passar el dia 12. Segur de si mateix i convençut que podrà esgotar el que queda de mandat, el popular defensa Sabater d’alguns retrets que ha rebut, qui sap si per embolicar encara més la situació de l’esquerra. Té estratègia i projecte. I sap el que es fa.

Ja ha digerit tot el que va succeir dimarts de la setmana passada, amb un final inesperat fins i tot per vostè?
[Somriu]. Sí, ja ho he digerit. La situació va ser força surrealista. Però bé, el context no ens permet ni quedar-nos encantats ni perdre temps. En menys d’una setmana ja he presentat el nou govern i ja estem treballant.

Al ple d’investidura el vaig veure contenint la respiració en el recompte de paperetes, i fins que el nom de Rubén Guijarro no va sortir uns quants cops no va mostrar símptomes d’alleugeriment…
Tot plegat va ser molt singular. Jo vaig entrar al ple convençut que seguiria sent el cap de l’oposició i en vaig sortir sent alcalde. Quan estava assegut a la meva cadira estava preparant el discurs de cap de l’oposició… Que s’acabi decidint en temps de descompte una responsabilitat tan important com l’alcaldia t’afecta des del punt de vista anímic. Fins que no em van quadrar els números del recompte no vaig respirar tranquil.

Va prendre possessió entre llàgrimes d’emoció. Què li va passar pel cap just en aquell moment?
Va ser un cúmul de sentiments. Han sigut 5 anys molt durs i tremendament injustos. Per qüestions tàctiques de la resta de partits se’ns ha impedit governar tot i haver guanyat àmpliament les eleccions. Si a això hi afegim que el resultat del ple s’acaba decidint en temps de descompte, doncs tot plegat va fer que no pogués evitar les llàgrimes. Això demostra que darrere de la façana dels polítics també hi ha persones amb cor que pateixen.

Al plenari va presenciar una pluja de retrets i molta tensió entre la resta de partits. Com ho va viure?
El primer sentiment que vaig tenir quan vaig veure com avançava el ple, amb els retrets entre la resta de partits, va ser: “De quina t’has lliurat, Badalona!”. Perquè pensar que cinc partits, que entre ells alguns ni es parlen, havien de governar la ciutat… Les coses haurien sortit molt malament.

“És molt injust que els que han sigut deslleials amb Sabater ara li demanin explicacions”

Creu que estan justificats els retrets a Dolors Sabater, amb peticions de dimissió incloses?
No seré jo qui defensi Dolors Sabater, però em sembla tremendament injust que alguns partits que han actuat de manera deslleial amb ella, conspirant i traint la que teòricament era la seva cap de llista, ara li demanin explicacions. Crec que és un exemple que la política de vegades és molt injusta. Sabater no podia tornar a ser alcaldessa, però perquè no té cap projecte per a Badalona. Dit això, alguns dels retrets que es van fer crec que van ser injustos.

Per què creu que la resta de partits no van aconseguir posar-se d’acord per fer un govern alternatiu?
Perquè al final no es pot pretendre governar una ciutat sempre a la contra. Quan no tens projecte, basar-te en un únic objectiu, que és evitar que el que guanya les eleccions sigui alcalde, et pot servir durant un temps, però arriba un moment que els pilars d’aquesta estratègia acaben caient. I és el que ha passat ara. Aquesta manera d’actuar ha acabat caient per si sola. Ha durat 5 anys, però ha costat molts disgustos a la ciutat i no ha significat cap benefici electoral per als que l’han aplicat.

Alguns deien que no entenien de què li servia a vostè donar suport a Álex Pastor en aquella moció de censura a Sabater del 2018 a canvi de res. Però vist amb perspectiva, podríem dir que li va servir per dinamitar encara més les relacions entre la resta de partits, consolidant les desconfiances que ara han fet impossible un acord.
Ens equivocaríem si féssim aquesta lectura. La moció de censura del 2018 es va fer per intentar trencar dinàmiques molt negatives per a la ciutat. Però vist amb perspectiva, el que ha passat dels del 2018 fins ara no ha significat cap mena de millora. A partir d’aquí, el que hem de fer ara govern i oposició és mirar endavant i afrontar els reptes que tenim, molt importants, en lloc d’estar pendents del retrovisor. Els veïns volen passar pàgina.

Sigui com sigui, Badalona deu ser l’única ciutat on moments després que s’hagi investit un alcalde ja es parla d’una possible moció de censura. El preocupa?
No, en absolut. Estic convençut que els primers que ni ho exploraran seran els partits de l’oposició, perquè són conscients del desgast i de les conseqüències per a la ciutat dels episodis d’inestabilitat que hem viscut els últims anys. A més, crec que tampoc els beneficiaria de cara a les eleccions del 2023. Estic convençut que quan siguin capaços de resoldre les seves crisis internes es posaran a treballar al costat del govern.

“No es pot pretendre governar una ciutat sempre a la contra, sense projecte”

Aquesta setmana, la secretària general adjunta i portaveu d’ERC, Marta Vilalta, insistia que encara hi ha marge per reconstruir confiances i preparar una moció de censura per als pròxims mesos o anys.
És un escenari que descarto totalment, de debò. Estic plenament tranquil, centrat a governar la ciutat. I si algú tingués aquesta temptació, que crec que no passarà, hauria de donar explicacions als veïns de Badalona. El 2023 ens tornaran a jutjar a tots. I la resta de partits, almenys els que tenen més representació, són conscients que les aventures tenen molts riscos.

Si no hi ha moció de censura, vostè governarà fins al 2023. Com s’ho farà per tirar endavant les grans polítiques de ciutat, com ara els pressupostos, veient que la resta de partits diuen que no li donaran suport? El preocupa que puguin bloquejar l’acció de govern?
Això últim em preocuparia sobretot perquè acabaria provocant que hi sortissin perdent els veïns de Badalona. Crec que després del que hem viscut tothom ha pres consciència que amb les coses de menjar no es pot jugar. Vaig tenir un intercanvi d’impressions amb la resta de partits després del ple i em sembla que en molts aspectes ens podrem posar d’acord. Ara necessiten temps per poder-se trobar a si mateixos, però això és compatible amb el fet que alguns d’ells puguin arribar a acords de governabilitat amb nosaltres o d’altres puguin donar suport a mesures concretes. Hem de restablir ponts i jo estic disposat a posar-hi de la meva part.

Aquesta setmana hem conegut el cartipàs del nou govern. Com és que “Dona” i “Feminismes” estan en regidories separades?
Perquè ho volem diferenciar i donar visibilitat als dos àmbits: al paper de la dona en la nostra societat, per una banda, i a les polítiques feministes, per l’altra. Les estratègies concretes de treball en els dos àmbits no tenen res a veure.

No? Costa d’entendre. I em pregunto si han afegit la paraula “Feminismes” a la regidoria de Cristina Agüera perquè els van criticar que inicialment la de Flori Badia només era de Ciutadania, on s’incloïa Dona i Gent Gran…
En absolut. El fet de no incloure les dues coses en el mateix departament és una mostra i un exemple de la importància que per al meu govern té la lluita feminista, per una banda, i les polítiques que s’han d’aplicar en l’àmbit de la dona, per l’altra. Ho volem diferenciar.

“Conceptualment, crec que els Mossos sempre fan bé la seva feina”

Una de les seves prioritats serà la seguretat i ja ha parlat de recuperar la “filosofia” de l’antiga Unitat Omega d’antidisturbis de la Guàrdia Urbana. Quan ho farà?
Amb tota probabilitat serà passat l’estiu, perquè s’ha de fer una bona planificació i treballar-ho bé. No serà només una unitat amb la filosofia de l’antiga Omega, sinó que hi haurà alguna reestructuració més. Vull adaptar a la nova realitat allò que va donar fruits fa anys. Hi ha zones de Badalona on els veïns no poden sortir al carrer perquè viuen atemorits. Les polítiques de seguretat actuals són insuficients.

Parlant de seguretat i policia, vol fer algun comentari respecte de la presumpta agressió per part d’una parella de Mossos a una veïna de Badalona quan tornava a casa de treballar en un hotel medicalitzat, a la qual li haurien preguntat si era “doctora o en realitat puta”?
Conceptualment, crec que els Mossos sempre fan bé la seva feina. I si hi ha algun dubte en un cas puntual, s’ha d’investigar. Però els Mossos tenen tota la meva confiança.

Una altra aposta seva és la nova regidoria de Projecció de Ciutat. Alguns ja hi intueixen un aparell de propaganda al seu servei.
Serà un aparell de propaganda en positiu al servei de Badalona. La ciutat necessita fer una rentada de la seva imatge, embrutada entre altres coses per aquells que potser ara no els acaba d’agradar aquesta idea. Qui en sortirà beneficiat serà tota la ciutat, fins i tot la mateixa oposició.

Pel que fa a la C-31 i al Canal del Gorg, què pot prometre que estarà fet quan acabi el mandat?
Puc prometre que el Canal del Gorg estarà finalitzat i que tindrem el projecte definitiu de com ha de desaparèixer la barrera de la C-31. I els laterals de l’autopista aniran condicionats a aquest projecte definitiu. Fer-los abans no tindria sentit.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram