Foto: Línia Nord

La crisi del coronavirus ha deixat especialment tocat el petit comerç. La imatge de persianes abaixades no només s’ha convertit en un dels símbols més icònics d’aquest període de confinament, sinó que també és el reflex d’un sector que ha vist gairebé completament paralitzada la seva activitat per la pandèmia. “El pitjor és la incertesa de no saber quan podrem tornar a obrir”, assenyala Paqui Hinojosa, presidenta de l’Associació de Comerços i Serveis de Montgat.

En els 30 anys que porta al capdavant del seu negoci, Hinojosa no ha viscut mai una situació com l’actual. “Una cosa és facturar poc i l’altra és una aturada general com aquesta. Molta gent es veurà abocada a tancar si això s’allarga més d’un mes i mig”, lamenta i afegeix que els que aconsegueixin sortir-se’n necessitaran uns mesos per recuperar la normalitat. Des de l’associació de comerciants resten expectants a l’espera que es concretin les mesures que prenen les administracions per pal·liar aquesta crisi. “Cal anar pas a pas. Ni tenim totes les armes sobre la taula ni coneixem totes les nostres mancances”, apunta la presidenta.

Durant les dues primeres setmanes de quarantena, els diferents consistoris han anat adoptant mesures per provar de minimitzar l’impacte econòmic d’aquesta situació d’estat d’alarma. La principal iniciativa que han traslladat als petits empresaris ha estat l’ajornament del pagament d’alguns impostos i taxes com, per exemple, els d’ocupació de la via pública. “Aquestes mesures ajuden, però el nostre problema és que hi ha despeses que s’han de pagar com el lloguer i no tenim ingressos”, explica Cinto Gubern, president de la Federació de Comerciants de Badalona. Per Gubern, en comptes d’aplicar una pròrroga a aquestes taxes s’hauria d’apostar per una condonació. “El petit comerç som el sector més abandonat. Això, com a mínim, serviria per treure’s un pes de sobre abans de tornar a funcionar i fer calaix”, afirma.

En la mateixa línia es pronuncia l’Agrupació del Comerç i la Indústria de Santa Coloma de Gramenet (ACI). Aquesta entitat considera que, més enllà de l’exempció del pagament d’impostos, també s’hauria d’incentivar la concessió de línies de crèdit amb condicions favorables que permetessin remuntar el sector. “Esperem aprendre alguna cosa d’això. Hem de protegir el petit comerç. Una ciutat sense comerç es torna una ciutat dormitori, sense personalitat”, conclouen.