tres xemeneies

Guijarro, Garriga, Aragonès, Puigneró, Cañete i Martí, d’esquena, a l’acte de presentació del Catalunya Media City. Foto: Jordi Pujolar/ACN

Al recinte de les Tres Xemeneies s’hi farà un hub digital, de l’audiovisual i del videojoc, anomenat Catalunya Media City (CMC). També s’hi construiran 1.844 pisos i s’hi farà una zona verda de 40.000 metres quadrats. Després de sis anys de gestació del projecte, aquesta setmana ha estat frenètica i les novetats al respecte s’han succeït amb rapidesa.

Dimecres 21

L’Entesa per un gran parc litoral del Besòs organitza un col·loqui a l’Ateneu Adrianenc. Mostren el seu desacord amb la promoció urbanística prevista al Pla Director Urbanístic de les Tres Xemeneies i demanen als regidors de Badalona i Sant Adrià que en tombin l’aprovació provisional en ple municipal, prevista per a la setmana següent.

Divendres 23

El president de la Generalitat, Pere Aragonès; l’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro; l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete; el vicepresident del govern, Jordi Puigneró; la consellera de Cultura, Natàlia Garriga; i el regidor barceloní, Jordi Martí posen davant les càmeres fotogràfiques amb les Tres Xemeneies de fons. La raó de l’encontre és la presentació oficial del Catalunya Media City, el hub digital, audiovisual i del videojoc.

Per a Cañete, “la foto idònia per tirar endavant aquest projecte”; per a Guijarro, “es fa justícia amb les ciutats del Barcelonès Nord”; i per a Aragonès, “un dels grans projectes transformadors de la dècada”. El CMC serà un parc de recerca, innovació i producció per al sector audiovisual, i comptarà amb tecnologia puntera, platós d’última generació, espais per a creació de continguts interactius, laboratoris de projectes d’intel·ligència artificial, estudis de sonorització i enregistrament de podcasts, entre altres.

Dilluns 26

“És necessari aprovar el PDU per poder fer el CMC”, va dir l’alcaldessa Cañete durant el Ple municipal ordinari. És a dir, que sense els diners resultants de la promoció urbanística que contempla el pla director, no hi hauria manera d’aixecar el hub.

Aquí entra la principal discrepància amb la trentena d’entitats veïnals que formen l’Entesa per un gran parc litoral del Besòs: “El pla director es fonamenta exclusivament en polítiques de maximització de les plusvàlues urbanístiques en benefici exclusiu dels grans propietaris dels terrenys (Endesa i el Banc Sabadell) i les immobiliàries (Metrovacesa i Front Litoral Besòs SL)”, es llegeix al manifest de l’entitat.

L’oposició veïnal, que va poder entrar al Ple i mostrar les seves pancartes, denuncia que el pla preveu aixecar un nou barri de 5.000 persones, uns 30 blocs, en una zona que l’Agència Catalana de l’Aigua va declarar inundable.

El projecte va quedar aprovat provisionalment al ple de Sant Adrià amb el vot a favor de PSC, ERC i el regidor no adscrit; el vot en contra de Sant Adrià en Comú i MES i l’abstenció de C’s.

Dimarts 27

L’endemà, es va dur a terme el Ple municipal badaloní, on també es va aprovar el projecte. Un centenar de persones es van manifestar a la plaça de la Vila mentre es desenvolupava el ple, i Francesc Alfambra, membre d’Els Verds de Badalona, tal com va passar al ple de Sant Adrià, disposava d’un torn de paraula: “El nostre litoral ha estat durant més d’un segle el pati del darrere de Barcelona”, començava el seu discurs Alfambra. Va continuar assegurant que el Pla no conté cap funció social, ambiental o ecològica: “El Pla només vol maximitzar les plusvàlues de l’especulació urbanística”, va assegurar. Va advertir que el projecte només assegura la construcció dels habitatges, que no explicita quins equipaments s’hi podran fer: “El PDU és una cortina de fum per amagar un nyap urbanístic”, va etzibar.

L’alcalde Guijarro va admetre que el resultat no seria el gran parc que es podia pensar, i va afegir que “governar és l’art de fer les coses amb les eines disponibles”.

El pla director va quedar aprovat pel Ple badaloní amb els únics vots en contra de Guanyem i l’abstenció d’En Comú-Podem.