Resultats del 12M al Barcelonès Nord, amb vots i percentatges. Infografia: Susana Dicenta

El febrer del 2021 el titular de les eleccions catalanes era que el PSC havia gairebé esborrat Ciutadans del mapa al Barcelonès Nord. I és que a les eleccions anteriors, les del 2017, amb la Generalitat intervinguda a través de l’article 155 i amb el país paint els efectes de l’1-O, el partit taronja havia obtingut uns grans resultats a la comarca, a costa precisament dels socialistes, que des d’aleshores, però, han anat recuperant terreny. Aquest 12M va anar en aquesta línia, i si el 2021 parlàvem que el PSC havia arrabassat l’hegemonia de Cs al territori, ara podem afirmar que l’ha consolidat i augmentat. I és que el Barcelonès Nord torna a ser un territori netament socialista, ja que el partit liderat per Salvador Illa hi va aconseguir el 37% dels vots. Tot plegat amb una participació mitjana del 55%, cinc punts més que fa tres anys.

37% és el percentatge de vot que el PSC va tenir el 12M a la comarca, cinc punts més que el 2021

El PSC, de fet, va arribar a assolir un 46% dels vots a Santa Coloma de Gramenet, ciutat governada per una absolutíssima majoria dels socialistes de Núria Parlon -que serà consellera d’Interior si Illa és investit president-, potser un dels percentatges més elevats de vot al PSC arreu del país. Alguns d’aquests vots procedien dels comuns, que el 12M es van quedar amb el 6,3% del total, dos punts menys que fa tres anys.

L’independentisme decau

Si Ciutadans va aconseguir tenyir de taronja el cinturó roig metropolità fa uns anys, qui també es va estabilitzar com la segona força al territori va ser ERC, que el febrer del 2021 va aconseguir ser segona força al Barcelonès Nord amb el 17% dels vots. Tres anys més tard, tanmateix, la situació és una altra, ja que els republicans van caure el 12M a la tercera plaça amb l’11% dels sufragis i superats pel PP, que va experimentar increments de vot del voltant dels 10 punts arreu de la comarca, i es va consolidar com la segona força amb el 14,4% de les paperetes. Hi van contribuir els resultats de Badalona, on el PP va quedar també com a segona força amb 13.000 vots.

El fort daltabaix d’ERC contrasta amb el lleu increment que va experimentar el 12M Junts+, la candidatura de Carles Puigdemont que va poder créixer un punt en comparació amb les eleccions catalanes del febrer del 2021, passant del 10,2% al poc més de l’11%, el que es tradueix en 15.930 vots, tres mil més que fa tres anys. L’efecte Puigdemont sembla que va jugar a favor d’una formació que no sol obtenir uns grans resultats a ciutats com Santa Coloma o Sant Adrià, a diferència de Tiana, on aquest 12M va superar el PSC i va ser primera força.

Continuant en l’àmbit dels partits independentistes, la CUP, que el 2021 va emportar-se gairebé el 5% dels vots al Barcelonès Nord, el 12M va patir una davallada similar a la d’ERC i es va deixar més de 2 punts i 3.000 vots pel camí. Per acabar, Aliança Catalana, partit d’extrema dreta independentista, va aconseguir aplegar 2.389 paperetes al Barcelonès Nord, el que representa un 1,6% del total. En conjunt, però, l’independentisme va fer el 12M una important passa enrere a la comarca.

Per acabar, Vox, l’altre partit d’ultradreta que va revalidar la seva presència al Parlament el 12M, va mantenir el tipus al Barcelonès Nord amb el 9,4% dels sufragis, una xifra només dues dècimes inferior a la que van registrar el febrer del 2021.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram