pisos

La xifra de pisos buits a Badalona és pràcticament la mateixa que fa 10 anys. Foto: Línia Nord

Badalona és la tercera ciutat de Catalunya amb més de 200.000 habitants amb més habitatges buits, per darrere de Terrassa i Barcelona. Així ho mostra l’últim cens de població i habitatge de l’Institut Nacional d’Estadística, que s’elabora cada 10 anys. Recentment s’han publicat les dades de 2021, any en el qual Badalona tenia un total de 91.917 habitatges i un 8,4% d’ells estaven buits, el que suposa 7.721 pisos no habitats.

A l’anterior cens de l’INE publicat el 2011, a Badalona hi havia 92.873 pisos totals, 8.881 d’ells buits (9,6 %). Tot i que la xifra i el percentatge de pisos buits ha baixat en aquests 10 anys, la xifra d’edificis totals també ho ha fet. Que prop de 8.000 habitatges estiguin buits a Badalona no és una bona notícia, i més quan la manca d’habitatge és un dels reptes que tenen sobre la taula les administracions.

Una assignatura pendent

El passat mes de juny va tenir lloc, precisament a Badalona, un acte amb professionals del món de l’habitatge per abordar la manera de combatre la dificultat per accedir a l’habitatge. Els ponents, del sector públic i privat, van coincidir en què construir més no és suficient per solucionar aquesta problemàtica. Una de les propostes que van plantejar-se és la de comprar edificis que estan en desús per “rehabilitar-los i posar-los a disposició de la ciutadania”, explicava Maria Sisternas, directora de l’Institut Català del Sòl. Un punt de vista que compartia Javier Buron, fins fa pocs dies gerent d’Habitatge de l’Ajuntament de Barcelona, que va insistir en el concepte de les 3 C: comprar, construir i captar.

De 91.917 habitatges que hi ha a Badalona, un 8,4% (7.721) estan buits

De moment, no és més que una proposta que, de ben segur, ja s’havia plantejat en el passat. A Badalona, almenys, ni les xifres ni les accions de l’administració en els últims 10 anys mostren una recuperació d’aquests pisos en desús per generar habitatge assequible o social.

Planificar a curt termini

La plataforma Sant Roc Som Badalona fa anys que demana una millor planificació en matèria d’habitatge, especialment en les zones amb menys recursos econòmics. Una planificació que requereix temps, però que l’emergència habitacional pràcticament obliga totes les administracions a actuar a curt termini. “Necessitem un Govern que s’assegui amb els grans tenidors per convertir pisos en parc d’habitatge públic i posar-los a disposició de la societat”, ha expressat Carles Sagués, de la Plataforma Sant Roc Som Badalona, en reiterades ocasions. De fet, a Badalona, hi ha aproximadament 650 pisos de la Sareb (la societat de gestió d’actius que té gairebé la meitat de capital estatal), cosa que ha fet que des de fa anys s’hagi reclamat des d’entitats de la ciutat que els governs municipals treballin perquè a aquests habitatges hi pugui accedir la ciutadania.

Precisament, ahir dimecres la consellera de Territori, Ester Capella, afirmava que l’objectiu de la legislatura és aconseguir que hi hagi “zero desnonaments a Catalunya” i per això reclamava a l’Estat una solució “permanent i no prorrogues temporals” en forma de moratòries. A més, també exigia a la Sareb que cedeixi a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya tots els habitatges buits propietat dels bancs rescatats durant la crisi financera. “El dret a especular no existeix, el dret a l’accés a l’habitatge, sí”, ha recordat la consellera.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram