Agricultura urbana Badalona

L’agricultura de proximitat està guanyant força a Badalona en els últims anys. Foto: A.R.

El barri del Canyet de Badalona és un d’aquests indrets on sembla que el temps passa més lentament. Aquesta zona ubicada a la falda de la Serralada de Marina i flanquejada per l’hospital de Can Ruti encara conserva moltes masies i construccions de la primera meitat del segle XX. Un d’aquests edificis històrics és la masia Can Coll, propietat d’aquesta família badalonina des dels anys 30. L’avi dels actuals propietaris va dedicar-se durant molts anys a cultivar vinya a la finca i a comercialitzar-la a doll des de la mateixa masia. La tradició la va seguir el seu fill fins que va morir el 1992.

Amb la voluntat de recuperar l’essència dels inicis de la seva família, Josep Coll i la seva germana –nets d’aquella primera generació– van plantar nova vinya el 2004, apostant per la combinació de les varietats de pansa blanca i merlot per aconseguir el vi rosat de color cirera típic de la zona de Canyet. La iniciativa va ser tot un èxit i el 2014 aconseguien passar a formar part de la DO Alella.

La trajectòria de la família Coll ha estat un exemple per a diversos petits col·lectius que recentment han començat a apostar per recuperar l’agricultura de temps passats adaptant-la al context urbà actual d’una gran ciutat com Badalona. Una de les iniciatives amb més recorregut és el Conreu Sereny. Aquest espai d’aproximadament una hectàrea de superfície està situat en una ubicació privilegiada als peus del Monestir de Sant Jeroni de la Murtra. “Som un grup de persones que el 2010 buscàvem per separat un espai on poder conrear i així revifar la vida de pagès que històricament hi havia hagut a Badalona. Ens vam trobar per casualitat i, amb aquest objectiu comú, vam demanar permís a la propietat per accedir a aquest terreny, que aleshores estava abandonat”, explica la Dolors, una de les sòcies fundadores del conreu. La insistència d’aquest grup va servir per aconseguir un contracte de lloguer de llarga durada i finalment van decidir conformar-se com a una associació.

Compra verdures Badalona

Foto: A.R.

Una dècada després, el Conreu Sereny ja té dues parades pròpies –una al Mercat Sagarra de Santa Coloma de Gramenet i una altra a la zona de Canyet– i també comercialitza els seus productes 100% ecològics a través del repartiment a domicili de cistelles. “L’agricultura ecològica no et permet fer grans tractaments, de manera que constantment t’has de reorganitzar per poder produir més. El marge és molt estret i amb el preu que es paga anem molt justos”, assegura en Fra, un altre dels socis, que veu en la col·laboració entre productors la clau de la supervivència d’aquesta activitat. En aquest sentit, el Conreu Sereny forma part de la cooperativa Ecomaresme, que agrupa diferents cultius de la zona del Maresme i el Vallès.

Una producció fràgil

Les vinyes de la Vall de Betlem són un altre dels projectes d’agricultura ecològica que mira de fer-se un lloc a Badalona. Situat en una de les faldes del turó coronat per Sant Jeroni de la Murtra, aquesta iniciativa va néixer el 2017 amb l’objectiu de recuperar l’elaboració de vi que històricament havien dut a terme els monjos del monestir. Amb una extensió de gairebé dues hectàrees, el cultiu té capacitat per produir fins a 10.000 litres. Tanmateix, la seva aposta per varietats de vinya no autòctones i les dificultats per protegir els ceps –que queden a la mercè d’animals com senglars, guineus o conills– els han impedit durant aquests anys poder treure al mercat la seva producció.

“Avui dia no es pot viure exclusivament de la vinya si tens un petit cultiu. No és sostenible econòmicament. Amb els preus actuals, només dona per mitja jornada de feina”, argumenta l’Ignasi, un dels socis de la cooperativa que gestiona la Vall de Betlem, que lamenta les escasses ajudes municipals i la dificultat que tenen els petits productors per accedir a subvencions de la Generalitat. “L’agricultura periurbana té una funció social que cal explicar i defensar. Ara mateix, però, ens sentim com un bolet en terra de ningú”, assenyala l’Anna, una altra de les sòcies.

Suport parlamentari

En aquest sentit, la coalició CUP-Guanyem vol portar al Parlament les reclamacions dels petits productors urbans per facilitar l’obtenció de subvencions i per lluitar contra la rigidesa legislativa del sector, que molts cops es tradueix en la falta de suport municipal. En una visita als petits agricultors de Badalona celebrada a l’octubre, la líder de la formació i exalcaldessa, Dolors Sabater, posava en valor la feina dels agricultors i es comprometia a treballar per garantir la sostenibilitat econòmica dels productors, especialment vulnerables a inclemències climàtiques i a les destrosses d’animals.

Agricultura amb una visió social

Per tal de donar a conèixer els projectes i aconseguir també uns ingressos extres, tant el Conreu Sereny com la Vall de Betlem col·laboren amb entitats i escoles, oferint cursos i visites a les produccions. Una de les iniciatives va destinada a persones nouvingudes en risc d’exclusió.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram