Platja del Cristall de Badalona

Restes d’edificacions a la platja del Cristall de Badalona. Foto: Línia

L’estat de les platges del Barcelonès Nord ja fa uns anys que no és l’òptim per al gaudi de la ciutadania. La situació, però, s’agreuja amb l’arribada de la temporada de bany, època en la qual hi ha més gent a la costa. Pràcticament cada any els governs municipals es pronuncien sobre diversos problemes del litoral, com la falta de sorra a Badalona o la contaminació a Sant Adrià. El missatge que arriba al ciutadà, però, són delegacions de responsabilitats al Ministeri de Transició Ecològica, que és qui té la competència de les platges i que, en molts casos, sembla que no afronta amb urgència els problemes d’aquesta zona.

S’ha de partir, però, d’un problema estructural. Els experts han explicat en reiterades ocasions que la construcció d’espigons i de ports al Maresme i al Barcelonès Nord ha afectat el cicle de la sorra entre platges, deixant-ne algunes òrfenes. Precisament, a mitjans d’aquest juny el Ministeri ha començat el projecte d’estabilització de platges a Premià de Mar, que afectarà tot el litoral maresmenc i del Barcelonès Nord. A aquesta situació cal afegir-hi les conseqüències dels temporals, que s’han intensificat des del 2017, provocant danys.

Regressió a Badalona

Actualment, segons l’Ajuntament de Badalona, l’amplada màxima de la zona de bany és de 25 metres, pràcticament la meitat de la que hi havia fa 20 anys. D’acord amb l’AMB, les platges metropolitanes retrocediran 20 metres en els pròxims 30 anys si no s’actua, el que suposaria, en diferents punts de la costa badalonina, quedar-se sense platja. Ja hi ha zones, però, on l’àrea de bany és molt més estreta i pràcticament només hi cap una persona entre el passeig Marítim i l’aigua. A aquesta limitació hi contribueix la presència de roques i restes d’edificacions, que amb la pèrdua de sorra han quedat al descobert i han limitat l’espai.

Ecologistes en Acció ha publicat aquest mes de juny l’informe Banderes Negres, que atorga aquest distintiu negatiu a 48 platges o zones de platges de l’Estat, sigui per contaminació o per una mala gestió ambiental. De les sis banderes negres de Catalunya, una d’elles és per al litoral de Badalona. Els motius, diuen, són la contaminació del sòl de les platges, derivat dels residus i materials contaminants de la indústria que hi havia a la costa i per l’insuficient sistema de drenatge, que provoca vessaments al mar d’aigües residuals. En aquest informe, l’entitat també fa propostes concretes per revertir la situació, com ara descontaminar i regenerar el sòl de les platges, inversió en sistemes de drenatges sostenibles que permetin la filtració de l’aigua al sòl i desdoblar la xarxa de recollida d’aigua per separar les aigües pluvials i les brutes. A més, insisteix en la millora de la gestió de les platges.

Sant Adrià, al punt de mira

Sant Adrià de Besòs està d’actualitat precisament per les seves dues platges, la del Litoral i la del Fòrum, ambdues afectades per la contaminació. Aquesta darrera setmana s’han publicat diverses informacions sobre el possible tancament de la platja del Fòrum. El motiu és que l’Agència Europea del Medi Ambient (AEMA) fa quatre anys que demana el tancament d’aquesta platja per la mala qualitat de l’aigua, i enguany no ha estat diferent. Segons la normativa de l’agència, si a finals d’aquest estiu la valoració de l’aigua és desfavorable per cinquena vegada consecutiva, es dictaria “una prohibició permanent o una recomanació permanent d’abstenir-se d’anar-hi”, cosa que comportaria, doncs, que la platja del Fòrum estaria tancada l’estiu de l’any que ve.

L’Ajuntament, però, ha negat la petició de tancament de l’AEMA. El consistori explica que ha contactat amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per verificar la informació, i aquest ens els ha comunicat que el que demana l’AEMA és “prendre les mesures adequades a la platja del Fòrum quan hi ha episodis forts de pluges”. Un fet que, diu el consistori, ja es fa per protocol. Segons l’ACA, és precisament en aquesta situació de fortes precipitacions quan baixa la qualitat de l’aigua. En la resta de casos, els seus estudis conclouen que a la temporada de bany és “bona o excel·lent”.

En el cas de la platja del Litoral, va tancar-se de forma cautelar el 2021 per la presència de materials contaminants. Segons va confirmar l’alcaldessa Filo Cañete, hauria d’estar de nou oberta al públic el juliol, quan acabin les tasques de descontaminació, que han anat acumulant retards. La batllessa de Sant Adrià va comunicar l’abril del 2022 que esperava que les obres comencessin, com a tard, a finals del 2022. Posteriorment, es va fixar com a data l’abril del 2023, però per manca d’un informe de l’Agència de Residus de Catalunya la descontaminació no va començar fins a mitjans del mes de maig.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram