Litoral Badalona i Montgat

El litoral entre Badalona i Montgat mostra una evident manca de manteniment. Foto: R.H.

Si vius al Barcelonès Nord o al Baix Maresme, segurament hi has passat. L’enllaç pel litoral entre Badalona i Montgat és una gran extensió de terreny de més d’un quilòmetre de llargada, sovint transitada per persones que hi van a córrer, passejar o en bici. Es tracta d’una zona privilegiada d’uns 47.000 metres quadrats, al costat del mar, i que, tot i el seu potencial, està desaprofitada i amb una evident manca de manteniment. Però quin ha estat el passat d’aquesta extensió de terreny i quins són els projectes de futur per a aquesta zona?

L’historiador montgatí Abelard Chimisanas recorda que aquests solars estaven destinats, fa anys, a la indústria. Des del barri del Manresà de Badalona fins al límit de Montgat hi havia Can Badrina, dedicada a la fabricació de subproductes del quitrà. Continuant fins a l’estació de Montgat hi havia Casamitjana Mensa S.A., coneguda per fabricar el lleixiu El Conejo. Finalment, des de l’estació fins al Turó de Montgat hi havia Barrau i Masó S.A., que fabricava fertilitzants i àcid sulfúric. Una empresa que va passar a dir-se Catalana de Abonos i, més tard, va ser Explosivos Rio Tinto.

Una zona complexa

Actualment, aquest solar és propietat de l’Àrea Metropolitana de Barcelona, que segons confirma al Línia, per ara no hi té cap projecte de futur més enllà d’unes millores en la il·luminació. “És una zona molt complexa en la qual no tenim res previst més enllà d’un enllumenat provisional. S’està tramitant des dels serveis d’Espai Públic el permís de Costes, que depèn del govern espanyol, per poder fer la instal·lació de l’enllumenat en aquesta parcel·la”, asseguren des de l’AMB.

Per la seva banda, l’alcalde de Montgat, Andreu Absil, reitera al Línia la complexitat d’aquesta zona, ja que també hi juga un paper el Ministeri de Transició Ecològica i, fins i tot, Adif. Per tant, qualsevol decisió o projecte necessita el consens de diverses administracions. Absil, però, manifesta la voluntat de l’Ajuntament de fer canvis en aquesta parcel·la. “Fa 32 anys que està així i ens agradaria que es transformés. Fa bastanta pena, al costat del mar i tan deixada… Estem oberts a escoltar tothom”, afirma l’alcalde, que afegeix que les relacions de Montgat amb l’AMB i el Ministeri són bones.

Absil comenta, com a exemple, que un bon projecte podria ser la piscina municipal que es reclama al poble, que podria abastir-se d’aigua marina. Un problema afegit, explica, és la contaminació dels terrenys fruit de l’herència de l’activitat de les fàbriques, motiu pel qual, diu, molts inversors segurament es tiren enrere per la dificultat d’adequar les parcel·les. “Si es volgués fer-hi un hotel, per exemple, només hi hauria 17.000 metres quadrats hàbils”, afegeix el batlle montgatí.

Litoral Badalona i Montgat

L’espai ha esdevingut una zona per passejar i fer esport. Foto: R.H.

Projecte fallit

Malamar Wake Park va ser una iniciativa inaugurada el juliol del 2013 en aquesta zona per fer-hi la modalitat de surf WakeBoard, combinada amb un espai gastronòmic. Tot i que estava cridat a ser un projecte atractiu per a Montgat i un referent del Maresme, va acabar tancant el 2018 perquè els veïns es queixaven del soroll fins a altes hores de la matinada. Segons l’Ajuntament de l’època, l’empresa tenia deutes amb el consistori.

Què hi volen els veïns?

L’Associació Veïnal Mallorquines Montgat explica a aquest diari que la seva principal preocupació és que els terrenys “caiguin en mans privades per fer-hi equipaments hotelers o habitatge”. A més, l’entitat diu que la població ha de participar en les decisions. “Creiem en la transparència i la participació ciutadana per assegurar que qualsevol desenvolupament sigui coherent amb les necessitats dels veïns de Montgat”, afirmen des d’aquesta associació. Advoquen, per tant, per uns equipaments “que millorin la qualitat de vida dels veïns”.

Preguntats in situ pel Línia, usuaris de la zona aposten per transformar l’espai. La Núria, veïna de Montgat, passeja habitualment entre Montgat i Badalona i considera que fa molt de temps que aquest espai s’hauria de dinamitzar. “S’hi podrien fer moltes coses. Montgat té uns 12.000 habitants i no tenim piscina. Hi ha un poliesportiu, però és petit per a totes les activitats. A més, ens hem quedat sense platja. Per tant, unes instal·lacions esportives com deu mana podrien ser una bona proposta”, suggereix. Tanmateix, qualifica la ubicació “d’idònia” per a la restauració. “És un passeig que convida la gent a venir-hi i a prendre alguna cosa. Podria estar dinamitzat de moltes maneres”, afegeix.

L’Helios, un altre veí de Montgat, creu que aquests solars són una bona oportunitat per fer-hi equipaments. “Per exemple, l’escola de Vela de la platja de Montgat, ja que se l’ha emportat el mar. Iniciatives municipals, privades, d’esport, d’esbarjo… Qualsevol d’aquestes estaria bé”, argumenta el veí, que creu que només per la quantitat de gent que hi passa fent esport seria necessari condicionar la zona.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram