Xavier Garcia Albiol

L’alcalde de Badalona, Xavier García Albiol, en una imatge d’arxiu. Foto: A.R.

Nou cop d’efecte en el sempre imprevisible ecosistema polític badaloní. L’alcalde Xavier García Albiol és una de les personalitats que apareix als Pandora Papers per la seva vinculació a una societat a Belize, un petit paradís fiscal de l’Amèrica central. La notícia publicada ahir per El País i La Sexta provocava un nou terratrèmol polític a Badalona, on les forces de l’oposició semblaven esperar letàrgicament una oportunitat així per tornar a acostar postures i per fer revifar una possible moció de censura.

“No vaig obtenir ni rendiments, ni increment de patrimoni ni retribucions de cap mena. Mai vaig fer ús d’aquest poder mercantil”, assegurava ahir Albiol en un comunicat, on admetia que el 2005 va acceptar que se li atorgués la gestió general de la companyia, que aleshores havia d’emprendre projectes empresarials i que va estar operant fins al desembre del 2015. El popular defensava que la iniciativa “va quedar sense recorregut”, que és “una persona seriosa i honrada” i que no se’n va beneficiar.

Un govern “a l’altura”

Les explicacions de l’alcalde, que també va convocar els grups amb representació al consistori per donar-los més detalls sobre la seva versió dels fets, no van acabar de convèncer l’oposició, que li va demanar la dimissió en aquesta reunió. “Estem escandalitzats. Aquest és un fet sense precedents i exigim explicacions reals i concretes. Si ell no està a l’altura, ho estarem la resta”, assenyalava contundent el regidor del PSC Rubén Guijarro, que tornava a obrir la porta a una possible moció de censura amb la resta de forces.

En la mateixa línia es pronunciava la presidenta dels comuns, Aïda Llauradó, que apuntava que la ciutat no es mereix un alcalde que aparegui als Pandora Papers i emplaçava la resta de formacions a conformar un govern “ampli d’esquerres, net i transparent”.

Dimissió per respecte

Amb un posicionament semblant, JxCat i ERC demanaven a Albiol la seva dimissió per “respecte als badalonins” i per aconseguir reconduir la situació de “col·lapse” que viu el municipi des de l’arribada del popular a l’alcaldia. “Ha de dimitir pel seu bé i pel de Badalona. Albiol està incapacitat per continuar gestionant la ciutat”, afirmava el regidor de JxCat, David Torrents. “Aquesta revelació és molt greu i l’inhabilita per seguir exercint un càrrec públic”, remarcava al respecte en un comunicat el portaveu republicà, Alex Montornès.

Pacte per responsabilitat

Per la seva banda, des de Guanyem consideren que aquest escàndol ha de ser el “detonant” per deixar enrere les diferències amb el PSC i recuperar definitivament la proposta de moció de censura. “Que ens posem d’acord és un exercici de responsabilitat. La ciutat de Badalona està en col·lapse. No hem d’esperar més. Fem un emplaçament claríssim als socialistes per fer un govern fort , estable i amb majoria”, apuntava ahir la regidora Nora San Sebastián, que no creu que Albiol acabi dimitint malgrat trobar-se en una situació d’inhabilitació “absoluta”.

Les reaccions per la vinculació del popular amb els Pandora Papers van traspassar les fronteres de l’àmbit municipal i també van arribar al Parlament de la mà de Dolors Sabater, exalcaldessa badalonina i líder de la CUP. Sabater va reclamar a través de les xarxes que es faci efectiva la moció de censura contra Albiol i també li va demanar la seva dimissió.