final canal

Final provisional del canal a l’espera de les obres del viaducte ferroviari. Foto: R.H

El Canal del Gorg és una de les grans apostes de Badalona. Un projecte que, des que es va presentar l’any 2003, ha estat el germen del canvi del barri del Gorg que, a poc a poc, ha anat transformant el seu aspecte. I és que, si res no canvia, el 2025 serà l’any en què els veïns de Badalona podran veure la culminació d’aquest ambiciós projecte que haurà trigat més de dues dècades en ser una realitat. Actualment, però, les obres estan patint un nou retard. El setembre de l’any passat, l’alcalde Xavier García Albiol es reunia a Madrid amb María Luisa Domínguez, la presidenta d’Adif, i anunciava que a finals del 2023 havien de començar les obres del viaducte ferroviari. Una actuació que consisteix a elevar la via perquè el canal i el funcionament del tren puguin coexistir en la mateixa zona.

Tot i que Domínguez va traslladar al batlle badaloní el compromís per aprovar el projecte perquè poguessin començar les obres, la realitat és que ara, a principis del 2024, encara no s’ha desencallat la situació. Preguntat per Línia Nord, l’Ajuntament de Badalona assegura que a finals del mes de gener donarà una nova data per a l’inici de les obres.

L’habitatge, pels núvols

El projecte del canal s’ha convertit en un reclam per atraure nous veïns al barri. En els últims anys s’han construït una desena de blocs de pisos que han aportat més vida a una zona que estava deserta. Però la seva ubicació propera al mar i el futur canal han provocat que el preu de l’habitatge se situï en unes quantitats pràcticament inaccessibles pel gruix de la població.

Al portal immobiliari Idealista hi ha pisos d’una habitació per més de 250.000 euros i d’altres –de 3 o 4 habitacions i amb més metres– que ronden els 700.000 euros. Contràriament, el preu i les característiques dels pisos s’han convertit en un atractiu per a persones d’un cert poder adquisitiu d’altres ciutats com Barcelona, on pisos en zones similars de costa tenen preus que arriben a doblar els de Badalona, i de poblacions de la comarca del Maresme.

Un canvi en la població del barri que confirmen a Línia Nord des de l’Associació de Veïns del Gorg Mar. “Els preus són caríssims. Parlant amb veïns del barri ens ha arribat que els lloguers actualment ronden els 1.500 euros”, explica Teresa Vinuesa, la presidenta d’aquesta entitat veïnal.

Malgrat l’augment del veïnat, a l’associació no han notat un augment de socis o nous veïns que vulguin formar-ne part. “No hem notat un increment de socis nous. No s’han integrat, en aquest sentit”, afegeix. Vinuesa també expressa que hi ha certa sensació entre el veïnat que el canal és com una zona independent del Gorg.

habitatges

Alguns dels nous habitatge construïts al voltant del canal. Foto: R.H

Cansament per les obres

L’actual junta del Gorg Marlidera l’entitat des del 2006. Per tant, ha pogut viure de primera mà tota la transformació urbanística del barri. Pel que fa al temps que està trigant la construcció del canal, des de l’AV afirmen que hi ha cert cansament entre els veïns.”Ha arribat un moment que ens és una mica igual si ens agrada el resultat final o no. Només volem que s’acabi. Són molts anys de soroll, pols, trencament de mobiliari, arbres…” diu Vinuesa.

“S’ha perdut una mica l’essència. El Gorg és més que el canal i els pisos nous”

Tot i els retards, l’Associació de Veïns creu que el canal està més a prop que mai, però encara es mostren desconfiats amb els terminis. “La frase que estem utilitzant últimament és que ja veiem la llum al final del túnel. Però, tenint en compte els antecedents, fins que no ho vegi no m’ho creuré”.

Pèrdua de l’essència

Preguntada sobre els canvis en el barri, Vinuesa considera que hi ha una part bona, que és la dinamització d’una zona que ha estat deserta durant anys. D’altra banda, però, creu que amb aquesta gran obra s’ha perdut una mica l’essència del Gorg. “El canal està bé com a projecte de ciutat, però crec que falten equipaments i que s’han fet massa pisos. A més, aquestes construccions no concorden amb l’essència del barri, que és de cases més baixes, com es pot veure als carrers pròxims al canal”.

En definitiva, l’AV Gorg Mar creu que el canal té una evident part positiva per a la ciutat, però també un impacte negatiu per al barri. “S’ha cuidat poc la part més antiga del barri. I el Gorg és més que el canal i els pisos nous”, conclou Vinuesa.

WhatsAppEmailTwitterFacebookTelegram